Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

"Μπλόκαρε" ο Αρειος Πάγος από ψευδώνυμες καταγγελίες για διαφθορά.

Είναι κάτι που με ταλαιπώρησε και κάτι για το οποίο κατηγορήθηκα και φυσικά κάτι που δεν θα τολμούσα ποτέ να κάνω. Συγκεκριμένα τους τελευταίους 18 μήνες κλήθηκα μετά από ψευδώνυμες καταγγελίες για τις παρακάτω περιπτώσεις: 

  1. Υποτιθέμενη ενθάρρυνση επιχειρηματιών να πετάξουν σκουπίδια στον Αλιάκμονα. Δεν ήξερα τίποτε. 
  2. Η περίπτωση του διορισμού κάποιου λογιστή την Αναπτυξιακή Βεροίας. Δεν ήξερα τίποτε. 
  3. Η περίπτωση του γιανλαντζή έργου στο Δάσκειο Ημαθίας. Ήξερα καλά γιατί το είχα ψάξει και κατέθεσα. 
  4. Περίπτωση της αποβολής των 50 πολιτών από την αίθουσα του Δημοτικού συμβουλίου που είχαν πρωτύτερα κληθεί για να καταθέσουν πρότασή τους για το πρόβλημα των χώρων στάθμευσης. μεταξύ των οποίων και εγώ. Ήξερα, δεν κλήθηκα αλλά κατέθεσα υπόμνημα με την ευκαιρία. 
  5. Περίπτωση του Ηρώου της πλατείας Ωρολογίου. Είχα καταθέσει ήδη μηνυτήρια αναφορά μαζί με τον Γιάννη Αγγέλογλου. Επώνυμη και ενυπόγραφη φυσικά. 
  6. Την περίπτωση της Γέγυρας Κούσιου. Είπα ότι είχα πει νωρίτερα με δυο τρεις επώνυμες αναφορές μου.

Ακόμη μια φορά κατηγορήθηκα από τους γνωστούς μηνυτές μου που μου ζητούν μάλιστα και 200.000€ ότι ακολούθησα την συγκεκριμένη πρακτική για την γέφυρα Κούσιου. Φυσικά το το έκαναν ευθαίως.  Ήσαν δηλητηριώδης υπαινικτικοί, όπως όλα τα φίδια άλλωστε.. 

 Ήταν επόμενο ότι τα πράγματα κάποια στιγμή θα έφταναν σε αδιέξοδο. Στο κάτω κάτω της γραφής η ενασχόληση με τα δημόσια πράγματα μόνο δημόσια μπορεί να γίνει. Αλλιώς το μπλοκάρισμα είναι αναπόφευκτο. 


Το παρακάτω κείμενο μου το έστειλε ο Γιάννης Αγγέλογλου. Έχοντας και οι δύο ταλαιπωρηθεί, (αγόγγυστα όμως) αρκετά, προβληματιστήκαμε γι' αυτό που επρόκειτο να συμβεί. Και συνέβη.


ΤΡΙΤΗ, 16 ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2013 ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ 
Ζητώ συγγνώμη από τον συντάκτη του κειμένου που δεν τον αναφερω. Δεν ξέρω από που το ξεσηκωσε ο επιστολογραφοσ μου.
Να «φιλτράρονται» όλες οι ανώνυμες και οι ψευδώνυμες καταγγελίες για διασπάθιση του δημόσιου χρήματος πριν δοθούν παραγγελίες για προκαταρκτική έρευνα, υπογραμμίζει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Νικ. Παντελής σε εγκύκλιό του προς τους διευθύνοντες στις Εισαγγελίες Εφετών και Πρωτοδικών της χώρας. ...Και αυτό γιατί αυτή τη στιγμή έχουν «μπλοκάρει» οι αρμόδιες υπηρεσίες από τις εισαγγελικές παραγγελίες...
...Ειδικότερα, ο κ. Παντελής υπογραμμίζει ότι συγκροτήθηκε Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και από 1.11.2012 λειτουργούν διευθύνσεις ελέγχου υπουργείων, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ, υπηρεσιών υγείας κ.λπ., ενώ λειτουργεί επίσης και Επιτροπή Συντονισμού Ελέγχου.
...Κύρια αποστολή των νέων αυτών διευθύνσεων είναι, μεταξύ των άλλων, η διασφάλιση της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης του κρατικού προϋπολογισμού και του προϋπολογισμού των φορέων του στενού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, η διενέργεια προγραμματισμένων ετήσιων ελέγχων, καθώς και εκτάκτων ελέγχων μετά από καταγγελίες ή αιτήματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή μετά από παραγγελίες των κατά τόπους εισαγγελικών αρχών.
...Όμως, υπογραμμίζει ο εισαγγελικός λειτουργός, επειδή «σε συνθήκες κοινωνικοοικονομικής κρίσης, περισσεύει η καχυποψία των πολιτών για τη χρηστότητα της δημοσιονομικής διαχείρισης, ευθύς μετά την έναρξη λειτουργίας των επίμαχων διευθύνσεων, παρατηρήθηκε το φαινόμενο της αθρόας αποστολής σ' αυτές εισαγγελικών παραγγελιών, στο πλαίσιο διενεργούμενων από τις εισαγγελικές αρχές προκαταρκτικών εξετάσεων, με αίτημα τη διενέργεια έκτακτων διαχειριστικών ελέγχων, με αφορμή πολλές φορές ανώνυμες ή εντελώς αόριστες καταγγελίες πολιτών για κακοδιαχείριση πόρων του στενού ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα».
...Ήδη, προσθέτει ο κ. Παντελής, μέχρι τις αρχές Μαρτίου 2013 είχαν διαβιβασθεί σ' αυτές 102 εισαγγελικές παραγγελίες από όλη την επικράτεια. Το γεγονός αυτό «συνδυαζόμενο με την ελλιπή στελέχωση των αρμοδίων υπηρεσιών (και στις τρεις διευθύνσεις υπηρετούν σήμερα 31 υπάλληλοι εκ των οποίων 12 σε θέσεις ευθύνης), οδηγεί αναπόφευκτα στην ακύρωση της κύριας αποστολής τους».
...Κατόπιν αυτών, ο κ. Παντελής τονίζει στην εγκύκλιό του προς τους συναδέλφους του ότι πρέπει κατά το χειρισμό υποθέσεων που αφορούν καταγγελίες σχετικές «να γίνεται ενδελεχής αξιολόγηση του περιεχομένου αυτών, έτσι ώστε για τις υποβαλλόμενες ανωνύμως ή ψευδωνύμως, εφόσον κρίνεται ότι με βάση τα εκτιθέμενα σ' αυτές δεν δικαιολογείται η διερεύνησή τους με παραγγελία προκαταρκτικής εξέτασης, να ακολουθείται η διαδικασία του άρθρου 42 παράγραφοι 2 και 4 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, όπως ισχύει μετά την τροποποίησή του με το άρθρο 27 παράγραφος 3 του Ν. 4055/2012, για όσες δε αξιολογούνται ως σοβαρές και άξιες δικαστικής διερεύνησης, εφόσον ο εισαγγελικός λειτουργός που χειρίζεται την υπόθεση ήθελε κρίνει ότι είναι απολύτως απαραίτητος ο έκτακτος διαχειριστικός έλεγχος, αυτός να οριοθετείται σαφώς κατά το αντικείμενό του (τόπο, χρόνο και λοιπές περιστάσεις) στη σχετική παραγγελία, με αναφορά στο πιθανό έγκλημα στην αναζήτηση του οποίου σκοπεί ο έλεγχος και της φύσης του αναζητούμενου εγκλήματος ως κακουργήματος ή πλημμελήματος καθώς και ο πιθανολογούμενος χρόνος παραγραφής».
...Να σημειωθεί ότι το επίμαχο άρθρο 42 παράγραφοι 2 και 4 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, αναφέρει ότι πρέπει οι αρμόδιες αρχές να ελέγχουν τη γνησιότητα των υπογραφών που υπάρχουν στις μηνύσεις, όπως επίσης πρέπει να ελέγχεται αν έχει καταβληθεί το προβλεπόμενο παράβολο των 100 ευρώ για κάθε μηνυτήρια αναφορά...(Η.Β., ΑΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!