Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024

Ποιός;

  https://www.tovima.gr/2024/06/14/society/nayagio-tis-pylou-enas-xronos-dixos-dikaiosyni-kai-apantiseis/

Ποιός τους πληρώνει να γράφουν τέτοια κείμενα;  


Απόσπασμα του κειμένου 

Ναυάγιο της Πύλου: Ένας χρόνος δίχως δικαιοσύνη και απαντήσεις

Από το μοιραίο δρομολόγιο και τις δραματικές ώρες στην απαλλαγή των εννέα κατηγορουμένων και την καθυστέρηση στη διαλεύκανση του ναυαγίου στην Πύλο - Μιλά στο ΒΗΜΑ ο διευθυντής του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.

Το Φρέαρ των Οινουσσών είναι το βαθύτερο σημείο της Μεσογείου. Είναι το σημείο, 5.109 χλμ. από την επιφάνεια της θάλασσας, που η άβυσσος συναντά τον πυρήνα της γης και ρουφά καθετί στα έγκατά του.

Είναι, από πέρυσι τέτοια μέρα, 14 Ιουνίου του 2023, ο  υγρός τάφος εκατοντάδων προσφύγων και μεταναστών που πνίγηκαν χωρίς να προλάβουν να παλέψουν έστω για τη ζωή τους. Εκατοντάδων ανθρώπων που χάθηκαν τόσο άδικα επειδή βρέθηκαν σ’ ένα ψαροκάικο όχι μεγαλύτερο των 30 μέτρων.

Νερά θολά, ψυχή βαθιά, ανάσα καμιά. Ο εφιάλτης του 2013 στη Λαμπεντούζα είχε είχε επιστρέψει ξανά, ολοζώντανος, δέκα χρόνια αργότερα. Ένας εφιάλτης με μεγαλύτερη αγριότητα και σε μεγαλύτερη ένταση. Το μπλε της θάλασσας είχε βαφτεί κόκκινο, η Ελλάδα, η Ευρώπη, ο κόσμος ολάκερος, είχε σοκαριστεί για άλλη μια φορά.

82 νεκροί, 104 διασωθέντες, εκατοντάδες αγνοούμενοι

Επισήμως οι νεκροί του ναυαγίου, που συνέβη 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά των ακτών της Πύλου, ανήλθαν στους 82. Όσες οι σοροί που ανασύρθηκαν εκ των υστέρων. Οι μέχρι σήμερα αγνοούμενοι, κυρίως γυναικόπαιδα στοιβαγμένα στην καρίνα του αλιευτικού σκάφους «Adriana» που βυθίστηκε ξημερώματα Τετάρτης, εκτιμώνται δεδομένα περισσότεροι από 400. Είναι πολύ πιθανό να υπερβαίνουν τους 500. Οι έρευνες που διεξήχθησαν για μέρες στο σημείο δεν απέδωσαν αποτέλεσμα.

Από την επιχείρηση διάσωσης των ελληνικών δυνάμεων (Λιμενικό, Πολεμικό Ναυτικό, Πολεμική Αεροπορία), περισυνελέχθησαν συνολικά 104 επιβαίνοντες που μετά τη βύθιση του σκάφους είχαν βρεθεί στη θάλασσα. Άνδρες διαφόρων εθνικοτήτων η πλειονότητά τους, διότι αυτοί βρίσκονταν ως επί το πλείστον στο ανοικτό κατάστρωμα κατά τη διάρκεια της πλεύσης. Κάποιοι ήταν έφηβοι, ουδείς έφερε σωσίβιο κατά τον εντοπισμό του.

Μέλη ομάδας ειδικών αποστολών, κουβαλώντας δεκαετίες εμπειριών πάνω τους, ανέφεραν ότι δεν είχαν ζήσει άλλη φορά ένα ναυάγιο τέτοιας έκτασης. Οι μετανάστες προσπαθούσαν να κρατηθούν στην επιφάνεια αγκαλιάζοντας κάθε λογής αντικείμενα. Μικρά, μεγάλα, κάτι που να εξείχε του νερού. Δεν ήξεραν κολύμπι, έπιναν νερό, αλλά άντεχαν. Έπρεπε με κάθε τρόπο να επιβιώσουν.

Οι αεροφωτογραφίες με το «Adriana» εν πλω που κυκλοφόρησαν καταδείκνυαν την υπερφόρτωση του ανοικτού καταστρώματος και την τεράστια επικινδυνότητα. Πολλαπλάσιοι ήταν στο εσωτερικό. Η εικόνα απελπιστική, χώρος ελεύθερος πουθενά, ένα έγκλημα διαρκείας κάτω από τον ήλιο που ολοκληρώθηκε στο πηχτό σκοτάδι. Στο κάθε άτομο υπολογίστηκε πως αντιστοιχούσαν 40 εκατοστά διαθέσιμου χώρου.

Τα υπόλοιπα στο link

 


1 σχόλιο:

  1. Φάμπρικα με τα όλα της. Και πριν και μετά το θανατικό.

    https://www.in.gr/2024/06/14/greece/pylos-ekatontades-oikogeneies-zitoun-dikaiosyni-dikigoroi-kai-syggeneis-thymaton-miloun-sto/?utm_source=onesignal&utm_medium=push&utm_campaign=2024-06-14-------

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!