Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017

Το βρώμικο μυστικό της καθαρής ενέργειας



Ο ήλιος και ο άνεμος διαταράσσουν το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας

Αυτός όμως δεν είναι λόγος να σταματήσουν οι κυβερνήσεις να τους στηρίζουν

Το παρακάτω κείμενο είναι μετάφραση άρθρου του Economist. Άρεσε γιατί δίνει μια άλλη διάσταση στο πρόβλημα  της ενέργειας και μερικούς υπαινιγμούς για τη λύση του.

150 χρόνια σχεδόν μετά την εφεύρεση των φωτοβολταϊκών  και των ανεμοστροβίλων, αυτά παράγουν το 7% περίπου της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας. Όντας στην περιφέρεια του ενεργειακού συστήματος, εδώ και μόλις μια δεκαετία μεγεθύνονται  γρηγορότερα από κάθε άλλη πηγή και το αποκλιμακούμενο κόστος τους τις κάνει ανταγωνιστικές προς τα καύσιμα εξ απολιθωμάτων. Η ΒΡ, μια πετρελαϊκή εταιρεία, αναμένει οι ανανεώσιμες να πιστώνονται για το μισό της παγκόσμιας μεγέθυνσης της παροχής ενέργειας τα επόμενα 20 χρόνια. Δεν είναι πια τραβηγμένο να σκεφτούμε ότι ο κόσμος μπαίνει σε μια εποχή καθαρής, απεριόριστης και φθηνής ενέργειας. Σιγά το νέο!

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017

Της μιας δραχμής οι άθλιοι εγκληματίες! - του Θάνου Τζήμερου

“Δύο πλεονεκτήματα έχει η νύχτα. Χαζεύεις τα αστέρια και κάνεις και ηλιοθεραπεία”. Αν σου το έλεγε αυτό κάποιος, πώς θα τον έκρινες; Τρελό, ε; Κι αν επέμενε ότι το πιο καλό μαύρισμα γίνεται στις 12 τα μεσάνυχτα, δεν θα φώναζες έναν ψυχίατρο, μπας και τον συνεφέρει;