Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

Γέφυρα Κούσιου: Σενάρια



Η τελευταία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης της Βέροιας ήταν η αποδοχή της νέας μελέτης της Γέφυρας Κούσιου. Σύμφωνα μ΄αυτήν ο προϋπολογισμός του μη εκτελεσθέντος τμήματος του έργου, το οποίο όμως τώρα για κάποιον άγνωστο στους πολλούς λόγους θα γίνει με άλλη μέθοδο, είναι 3,4 εκ €. Δηλαδή πολύ περισσότερα από τα χρήματα που έχουν περισσέψει από την δωρεά.  Στον προβληματισμό για το που θα βρεθούν τα χρήματα, πλην φυσικά της προφανούς πηγής που είναι ο προϋπολογισμός του Δήμου Βεροίας, οι Δημοτικοί αξιωματούχοι έδωσαν μια φαεινή λύση. Το έργο θα δοθεί με έκπτωση 50%! 


WCS
«Απορία ψάλτου βηξ» θα πει κανείς αλλά από την άλλη, μόνον χαριτωμένα ψεματάκια δεν μπορεί κανείς να καταπιεί αμάσητα όταν τα ποσά αρχίζουν να μεγαλώνουν και ζεις σε περίοδο ισχνών αγελάδων. Σκέφτηκα κατ΄αρχήν αυτό που θεώρησα σενάριο της χειρότερης περίπτωσης (worst case senario ελληνιστί): Μια έκπτωση γύρω στο 10%. Αν το καλοσκεφτείς είναι και η πιο πιθανή. Στη φάση που εγκαταλείφτηκε το έργο δεν μπορεί να παρουσιάσει ούτε αφανείς εργασίες ούτε και απρόβλεπτες δαπάνες πάνω στις οποίες θα μπορούσε να ποντάρει ένας εργολάβος. ‘Όλα είναι αυστηρά προμετρημένα και η κατασκευή δεν μπορεί παρά να τηρήσει με ευλάβεια την μελέτη. Έχουμε λοιπόν με την έκπτωση των 10% ένα κόστος έργου 3 εκ€ περίπου και τον δήμο να πρέπει να βρει 1,3 εκ € από το ταμείο του, δεδομένου ότι το υπόλοιπο της δωρεάς είναι 1,7 εκ ε. Εφιάλτης.

Ποιός εφιάλτης;
Όσο όμως ξανασκεφτόμουν το θέμα είδα πως το πραγματικά χειρότερο σενάριο είναι να δοθεί μια έκπτωση της τάξεως των 30 με 50 %. Γιατί; Μα γιατί ο εργολάβος με τέτοια έκπτωση δεν θα καταφέρει να τελειώσει το έργο και θα ξαναγυρίσουμε στο προηγούμενο στάδιο . Στο στάδιο που κοιτούσαμε ο ένας τον άλλον και ενίοτε κάναμε και καμιά μήνυση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!