Δευτέρα 3 Απριλίου 2017

Το μέτρο



Χθες έμαθα πως λόγω κακών επιλογών της διοικήσεως της ΔΕΥΑ Βεροίας (η δημοτική ψευδοεπιχείρηση που διαχειρίζεται το νερό και τα οικιακά υγρά απόβλητα) απεντάχθηκε ένα έργο ενός εκατομμυρίου ευρώ. Εντυπωσιακό αν το δεις σαν νούμερο.

Το πρώτο σοκ
Σήμερα προσπάθησα να μάθω ποιό ήταν το έργο. Ναι, ήταν ο Βιολογικός καθαρισμός του οικισμού Πολυδενδρίου Βεροίας. Μαθαίνοντάς το ξέχασα την απώλεια του έργου και ξαναθυμήθηκα την απώλεια που μας οδήγησε εδώ που βρισκόμαστε. Αυτήν του κοινού νου. 

Το αντικείμενο
Δια του λόγου το αληθές... το Πολυδένδρι Βεροίας
Το Πολυδένδρι είναι ένας οικισμός  60 (να το γράψω και με γράμματα εξήντα) μόνιμων κατοίκων. Μιας πολυκατοικίας 15 διαμερισμάτων από τις πολλές που υπάρχουν στη Βέροια. Δηλαδή θα ξοδεύαμε 160.000 € για τον καθένα τους για την διαχείριση των οικιακών τους αποβλήτων. Εδώ που τα λέμε μας συνέφερε να τους πληρώνουμε ταξί να πηγαίνουν να κάνουν τα κακά τους αλλού και θα περίσσευαν και χρήματα.


Ο Προβληματισμός
Ας δούμε όμως λίγο καλύτερα το πρόβλημα. 60 άνθρωποι παράγουν 11 κυβικά μέτρα απόβλητα τη μέρα. Αν δηλαδή είχαμε μια σηπτική δεξαμενή 100 κυβικών μέτρων το πρόβλημα θα είχε λυθεί. Μια σηπτική δεξαμενή 100 m³ θέλει 70m³ μπετό οπλισμένο. Το μπετό κοστίζει το πολύ 200€/m³ άρα με 14 άντε 30 χιλιάρικα τελείωνε η υπόθεση. Μέχρι το εκατομμύριο πόσα είναι; 970.000 € είναι. Και το ερώτημα επανέρχεται. Κανείς δεν είχε δει αυτήν την ανυπόφορη σαχλαμάρα με υποκρυπτόμενα άλλα πράγματα πίσω της; Ή ακόμα χειρότερα θα βάλουμε ποτέ μυαλό; Θα αποκτήσουμε επιτέλους μέτρο στην κοινωνική μας συμπεριφορά;

7 σχόλια:

  1. 1. Θέλει και δίκτυο και δεν ξέρω πόσο θα στοίχιζε αυτό. Αν ήταν να γίνει δίκτυο , υπάρχουν και μικροί βιολ. καθαρισμοί.
    2. Το καλοκαίρι πόσοι κάτοικοι υπάρχουν και για πόσες ημέρες ?
    3. Μικροοικισμός. Μήπως τα χαμένα χρήματα μπορούσαν να πάνε κάπου αλλού ? Δηλαδή λύσαμε όλα τα προβλήματα του Δήμου και έμεινε η αποχέτευση Κοκόβης ? Ας έμενε ο χαλές.Η χούντα είχε επιτρέψει WCέδες 2,00 χ 2,50 νομίζω χωρίς άδεια. Οσοι δεν τις κάνανε χάσανε.
    4. Πρόταση : Να κάνουμε μία κεραία κινητής μέσα στο χωριό.

    Να κάνουμε κολυμβητήριοτζαμί, να φέρουμε Σομαλούς κλπ.
    Να κάνουμε πορνείο, με POS. Σεξοτουρισμός, θέσεις εργασίας,κοινωνικό έργο Πιερίων.Αναβάθμιση της περιοχής. Αδεια λειτουργίας, κηπουρός,ΕΦΚΑ, έσοδα για τον Δήμο .Υπάρχει έτοιμο το κτίριο, πρώην ξενοδοχειάκι, έξω από την Φυτιά (ΑΚΑΛΑΝΘΙΣ), είχε λέει και ιππασία.Αν ενταχθεί και σε αναπτυξιακό, ακόμη καλύτερα.Θα φύγουν και τα "houses of rising sun-πορνεία" από το σχολείο στα Γιοτζαλίκια.
    Αν γίνουν και διόδια, πάλι θα δουλέψει. Εκεί θέσεις εργασίες για τα άτομα με ψυχικά προβλήματα, που λέει τάχα ότι βρίσκει δουλειά η σχετική οργάνωση, πάνω από το ΚΕΠ.
    Ιδέες υπάρχουν. Ανθρωποι με κοινό νού μας λείπουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δώσε με σε παρακαλώ να καταλάβω. Τα παιδιά ξεκίνησαν βιολογικό καθαρισμό χωρίς να έχουν σχεδιάσει δίκτυο; Θα προσπαθήσω να ξεκαθαρίσω την ασάφεια.
      Το καλοκαίρι ζουν εκεί 200 άνθρωποι
      Κεραία κινητής μέσα στο χωριό; Απ' ότι θυμάμαι από το '11 είχε σήμα καμπάνα.
      Με κάθε σεβασμό δεν κατάλαβα το κολυμβητήριο, τέμενος κλπ. Ούτε το πορνείο. Αν θυμάσαι αυτό είναι μια δραστηριότητα που οφείλει να είναι σε επαφή ή ακόμη και μέσα στον αστικό ιστό για να εποπτεύεται εύκολα. Αλλιώς τρέφεις την εγκληματικότητα
      Αν εννοείς το εγκαταλειμμένο ξενοδοχειάκι στο Κουστοχώρι, ξέχνα το έχει ήδη λεηλατηθεί. Είναι γιαπί και κάτω
      Όσον αφορά τα άτομα με μελαγχολία (περί αυτού πρόκειται), αυτοί δεν ανέλαβαν το πάρκινγκ, μπίζνες στα βουνά θα κάνουν;
      Ειρήσθω εν παρόδω, ο κοινός νους είναι δημιούργημα της κοινωνίας στην οποία αναπτύσσεται. Για την ακρίβεια δεν είναιο τόσο κοινός όσο φαίνεται.

      Διαγραφή
  2. Σαν υπάρχει τζίρος, υπάρχει και κέρδος.( Φάγανε-φάγανε-φάγανε / Μαυρογιαλούρος) Ασε που έλεγε ένας ότι όλα τα χωριά τώρα αποκτούν ύδρευση & αποχέτευση, για να δοθούν μετά οι ΔΕΥΑ, σαν τις Τράπεζες, σε όσους είναι ταγμένες και να χρεώνουν μετά το νερό για πετρέλαιο.Εδώ που φτάσαμε, λες μπας ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι δραστηριότητες των ΔΕΥΑ οφείλουν να ιδιωτικοποιηθούν. Αυτό μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους. Το μοντέλο των τραπεζών είναι φυσικά το χειρότερο.
      (Δόλια χρεοκοπία/λεηλασία και μετά εκποίηση)
      Αν θες η ΔΕΥΑΒ έχει κάνει ένα από τα πιο επιτυχημένα outsourching (δεν ξέρω αν το έγραψα σωστά)της χώρας.
      Ανέθεσε την λειτουγία του Βιολογικού της σε ιδιωτική εταιρεία. Με τον ίδιο τρόπο θα μπορούσαν να αντεθούν οι εισπράξεις, οι συντηρήσεις του δικτίου, καθαρισμός φρεατίων, επεκτάσεις του δικτύου σε παρθένες περιοχές με εκχώρηση των εισπράξεων, η τηλελειτουργία των διακοπτών, η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από τα σημεία υψηλών πιέσεων στο δίκτυο (έχουμε τέτοια) κλπ.
      Όσο κι αν φαίνεται περίεργο στον δικό μας τρόπο σκέψης (είπαμε ο κοινός νους δεν είναι ίδιος παντού, όπως και η wikipedia δεμν είναι ίδια παντού) τα παραπάνω οδηγούν την μείωση του κόστους, την βελτίωση των υπηρεσιών και, ω του θαύματος, σε αύξηση των αμοιβών.

      Διαγραφή
  3. Για το Ακαλανθίς λάθος μου ο τόπος. Είναι έξω από την Σφηκιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αν εγω ημουν μελετητης μηχανικος στα υδραυλικα θα πηγαινα σε μια εταιρεια υδρευσης ας πουμε στο Γιουνανοχωρι του Γιουνανισταν και θα τους ελεγα παλικαρια παιζει ΕΣΠΑ να κατασκευασουμε κανα εργακι αλλα το χρημα ειναι μονο για οικισμους κατω απο 2000 κατοικους, υπαρχει τιποτα να το βολεψουμε το θεμα? Αλλα απο την αλλη βεβαια εγω δηλωνω αγροτης..τι ξερω δα απο αυτα? Παντε να πειτε τωρα το Μοσχοβισι και τον Γιουνκερ που πηδανε την Ελλαδα κουτοΦραγκους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!