Κυριακή 3 Ιουλίου 2016

Μια εισήγηση προς την ΝΔ. Ιδιωτική κοινωνική ασφάλιση



Η Νέα Δημοκρατία ξεκίνησε δημόσια διαβούλευση για το πρόγραμμά της. Διάλεξα τον Τομέα Πρόνοια και έστειλα την παρακάτω εισήγηση. Είχα μόλις 300 λέξεις στη διάθεσή μου. Χρησιμοποίησα τις 286.

Το κράτος δεν μπορεί ούτε πρέπει να διαχειρίζεται την Κοινωνική ασφάλιση. Όταν το πράττει καταλήγει σε αποτέλεσμα ακριβό, χαμηλών παροχών και άδικο.

Άρα η κοινωνική ασφάλιση (και όχι φυσικά η ιδιωτική ασφάλιση που υπάρχει μέχρι σήμερα) οφείλει να ιδιωτικοποιηθεί.

Αυτό έχει δύο πλευρές
Υπάρχοντες συνταξιούχοι. Γίνεται εξατομικευμένη εκκαθάριση για τον καθένα. Αν όσα έδωσε είναι περισσότερα απ΄όσα πήρε παίρνει τη διαφορά πίσω, αν πάλι έχει πάρει περισσότερα δεν παίρνει τίποτε. Αν έχει πόρους ζει μ΄αυτούς, αν όχι αρκείται σένα επίδομα. Το ύψος του κατά την αντοχή της οικονομίας.
 Υπάρχοντες ασφαλισμένοι. Γίνεται εκκαθάριση και παίρνουν ότι κατέθεσαν ως εισφορές πίσω με διάφορους τρόπους.  Είτε σε ρευστό είτε μέσω συμψηφιστικών πληρωμών προς την Εφορία. 

Οι Ιδιωτικές εταιρείες.
Θα προσφέρουν σύνταξη 10 έως 20% κατ΄ ελάχιστον πάνω από το προαναφερθέν προνοιακό επίδομα σε χρόνο που θα έχει προσυμφωνηθεί με τον ασφαλισμένο.
Η επιλογή κοινωνικής ασφαλιστικής (ΚΑ)θα είναι υποχρεωτική. Απλώς η επιλογή ασφαλιστικής θα είναι στην διακριτική ευχέρεια του ασφαλισμένου.  Οι εισφορές θα περνούν στην ασφαλιστική αυτόματα μέσω του μισθού. Η μη καταβολή εισφορών καθ οιονδήποτε τρόπο θα σημαίνει ανεργία.
Οι ΚΑ θα αδειοδοτούνται και θα επιστατεύονται από το κράτος η δε καλή λειτουργία τους θα εγγυάται απ’ αυτό . Μέρος των εισφορών θα πηγαίνει σε ταμείο αντασφάλισης και λειτουργίας του ελεγκτικού μηχανισμού(ειδικός λογαριασμός).  Η διαχείριση του αποθεματικού των ΚΑ θα είναι αντικείμενο δικής τους απόφασης η οποία όπως θα αξιολογείται από ανεξάρτητο φορέα το δε πόρισμα σε τακτό χρονικό διάστημα θα δίδεται στους ασφαλισμένους.   

Πλεονεκτήματα
Το κράτος ξεφορτώνεται 30000 ΔΥ οι οποίοι βρίσκουν δουλειά στις ΚΑ.
Το ύψος της σύνταξης γίνεται αντικείμενο διαπραγμάτευσης και προϊόν σωστής διαχείρισης του αποθεματικού.
Εμπεδώνεται η αντίληψη ότι ο κάθε πολίτης είναι υπεύθυνος για τα γηρατειά του, από τη στιγμή που είναι ικανός για εργασία.  


Αυτή ήταν η εισήγηση. Δεν έχω καμιά φιλοδοξία να την δω να συζητιέται. Χώρια που φοβάμαι πως μπορεί να με διαγράψουν εξαιτίας της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!