Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2015

Εξαντλώντας το νερό


Bio-Photo-Stahl-60-xlarge.jpgΠριν μέρες είδα ένα ρεπορτάζ στο 60’ minutes, του CBS news στο διαδίκτυο.  Η έρευνα ήταν κάποιας Lesley Stahl, μιας γυναίκας που από μόνη της αποτελεί είδηση. 73 χρονών, όχι πάνω από 50 κιλά με δουλειές που θα ζήλευαν εικοσάρες. Από την ξηρασία της Μεγάλης Κοιλάδας μέχρι τις γραμμές συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή. Τώρα, όχι πριν δεκαπέντε χρόνια!

Το ρεπορτάζ αναφερόταν σε ένα πρόβλημα που αργά ή γρήγορα θα αντιμετωπίσουμε κι εμείς. Την ανομβρία και την συνεπαγόμενη ξηρασία. Η συνεισφορά μου είναι στο να μεταφράσω το σπικάζ και να προσφέρω το liik.
Θα ακολουθήσουν κι άλλα μηνύματα από το εξωτερικό, όπως αυτό των μέτρων που πήρε τη πόλη του Λός Άντζελες και μετά από μερικές αναρτήσεις θα δώσω την άποψή μου για την περιοχή μου.

Όχι πως την χρειάζεται κανείς ή έχει κάποια βαρύτητα. Ας υπάρχει όμως κι ας βρέχει καρεκλοπόδαρα για πενήντα χρόνια ακόμα.
To link.http://www.cbsnews.com/videos/depleting-the-water/


Εξαντλώντας το νερό
Η Lesley Stahl κάνει έρευνα πάνω στα νέα ενοχλητικά στοιχεία που θέλουν το υπόγειο νερό του πλανήτη μας να αντλείται πολύ πιο γρήγορα απ’ ότι αντικαθίσταται. 
Τα παρακάτω αποτελούν το κείμενο του ρεπορτάζ «Το νερό» που βγήκε στο αέρα την 16 Νοεμβρίου 2014. Ανταποκρίτρια η Lesley Stahl. Παραγωγοί οι Shari Finkelstein και Jennie Held
Ειπώθηκε ότι οι πόλεμοι του 21ου αιώνα θα μπορούσαν κάλλιστα να γίνουν για το νερό. Ο παγκόσμιος πληθυσμός διπλασιάσθηκε τα τελευταία 50 χρόνια και μαζί του υπερχείλισε και  η απαίτηση για γλυκό νερό-πόσιμο και αρδεύσιμο. Αλλά βέβαια οι υδατικοί πόροι όπως η βροχή, τα ποτάμια, τα ρέματα, οι δεξαμενές, δεν διπλασιάσθηκαν. Από πού λοιπόν έρχεται το πρόσθετο νερό; Αντλείται όλο και πιο πολύ από το έδαφος.  
Οι υδρολόγοι λένε πως τα υπόγεια ύδατα είναι σαν τους αποταμιευτικούς λογαριασμούς –κάτι που κάνεις ανάληψη σε στιγμές ανάγκης.  Αλλά οι αποταμιευτικοί λογαριασμοί πρέπει να αναπληρώνονται, και υπάρχουν νέα στοιχεία ότι όσο περισσότερο νερό εξορύσσεται, τόσο ο κόσμος βρίσκεται σε κίνδυνο από υπεράντληση υπόγειων αποθεμάτων.
Η Καλιφόρνια μπαίνει στον πέμπτο της χρόνο μια περιόδου ξηρασίας που σπάει κάθε ρεκόρ. Ο τελευταίος χρόνος ήταν ο ξηρότερος από τους καταγεγραμμένους τα τελευταία εκατό χρόνια. Επίσης, κάντε μια επίσκεψη στην Κεντρική Κοιλάδα της Καλιφόρνιας και θα δείτε έξω από αυτήν την κατάξερη γη εκτάρια επί εκταρίων από καλλιέργειες καλαμποκιού, αμυγδάλων, ροδιών, ντομάτας και σταφυλιών. Και τι τα κάνει όλα αυτά δυνατά; Από πού παίρνεις νερό στην ξηρασία; Κάνεις ανάληψη από τον αποταμιευτικό λογαριασμό: Τα Υπόγεια ύδατα.    
 [Jay Famiglietti ¨όταν μιλάμε για τα επιφανειακά ύδατα, μιλάμε για λίμνες και ποτάμια. Και όταν μιλάμε για υπόγεια νερά, μιλάμε πρακτικά για νερά κάτω από το νερά του υδροφόρου ορίζοντα]
Jay Famiglietti, an Earth sciences professor at the University of California, Irvine, is a leading expert on groundwater.
Ο Jay Famiglietti, καθηγητής Γεωλογικών Σπουδών στο πανεπιστήμιο Irvine της Καλιφόρνιας, είναι  κορυφαίος ειδικός στα υπόγεια ύδατα.
Jay Famiglietti: Είναι σαν σφουγγάρι. Είναι σαν υπόγειο σφουγγάρι.
Μιλάει για τις υπόγειες δεξαμενές όπου αποταμιεύονται τα υπόγεια νερά- στρώσεις από έδαφος και βράχο, καθώς μας δείχνει σε ένα απλό γράφημα, που είναι κορεσμένο με νερό και μπορεί να διατρηθεί, όπως τα τρία φρεάτια που φαίνονται εδώ. 
Lesley Stahl:Μπορείς πρακτικά να το αντλήσεις από τις ρωγμές;
Jay Famiglietti:  Φαντάσου το σαν να προσπαθείς να μπήξεις ένα καλαμάκι μέσα σ’ ένα σφουγγάρι. Μπορείς άμεσα να ρουφήξεις το νερό. Είναι μια παρόμοια διαδικασία.  
Το ρούφηγμα νερού από αυτούς τους υδροφορείς είναι οι χοντρές δουλειές του Central Valley.Ο υδρογεωτρυπανιστής Steve Arthur είναι πηγμένος στη δουλειά. 
Steve Arthur: Κανείς καλλιεργητής, δεν έχει επιφανειακό νερό. Πρέπει να κρατήσουν τις σοδιές τους ζωντανές. Ο μόνος τρόπος να το κάνουν αυτό είναι να ανοίξουν πηγάδια, να αντλήσουν νερό από το έδαφος.
Lesley Stahl: Λοιπόν ή αντλούν ή βγαίνουν εκτός αγοράς;
Steve Arthur: Ναι.
Αυτό που γίνεται εδώ θα μπορούσε να ονομαστεί και ο πυρετός του νερού. (ΣτΜ: Αντίστοιχη έκφραση υπήρχε και για τον πυρετό του χρυσού τον 19ο αιώνα) Τα επτά γεωτρύπανα του Αρθούρου βρίσκονται διαρκώς απασχολημένα και η λίστα αναμονής του είναι γεμάτη για διάστημα μεγαλύτερο του ενός χρόνου. Και επειδή κάποια πηγάδια εδώ στερεύουν, πρέπει να τρυπήσει δύο φορές βαθύτερα απ’ ότι μόλις πριν ένα έτος. Αυτή η γεώτρηση θα κοστίσει στον καλλιεργητή 250 χιλ$ και θα κατέβει πάνω από 1200 πόδια (ΣτΜ: 366m)-όσο περίπου το ύψος του Εμπάιρ Στέιτ Μπίλντινγκ.   
 «Αναφερόμενοι σε βαθύτερο υδροφορέα, αυτός πρέπει να πάρει δεκάδες ή εκατοντάδες χρόνια για να αναπληρωθεί» 
Lesley Stahl: Ανησυχείς εσύ και οι αγρότες από το ότι πηγαίνοντας σ’ αυτό το βάθος εξαντλείτε το υπόγειο νερό; 
Steve Arthur: Λοιπόν ναι, το εξαντλούμε. Αλλά από την άλλη, τι επιλογή έχουμε; Αυτή είναι η πιο εύφορη κοιλάδα του κόσμου. Μπορεί να αναπτυχθεί οτιδήποτε θέλεις εδώ. Εάν δεν έχουμε νερό για να καλλιεργήσουμε οτιδήποτε, θα γίνει έρημος.
Είπε ότι πολλοί αγρότες θεωρούν το πρόβλημα αντιστρεπτό και ότι μόλις σταματήσει η ξηρασία, τα πράγματα θα πάνε μια χαρά. 
Lesley Stahl: Τώρα όταν αυτοί τραβούν νερό και βρέχει…
Jay Famiglietti: Ναι.
Lesley Stahl:…δεν επιστρέφει το νερό κάτω;
Jay Famiglietti: Αυτοί οι υδροφορείς κοντά στην επιφάνεια, μπορεί μερικές φορές να ξαναγεμίσουν γρήγορα. Αναφερόμενοι σε βαθύτερους υδροφορείς, αυτοί θα μπορούσαν να χρειαστούν δεκάδες ή εκατοντάδες χρόνια για να αναπληρωθούν.
Δεν είναι εύκολο νa εκτιμήσουμε πόσο εξαντλούνται οι κατώτεροι υδροφορείς. Η υδρολόγος Claudia Faunt μας οδήγησε σε κάτι που έμοιαζε με αποθηκούλα μικροεργαλείων, όπου αυτή και οι συνάδελφοί της στην Γεωλογική επιθεώρηση των ΗΠΑ επισκοπούν στις στάθμες των υπόγειων υδάτων στην Κεντρική Κοιλάδα με τον παλιό τρόπο -ρίχνοντας έναν αισθητήρα σ’ ένα φρέαρ επισκόπησης. 
 
Lesley Stahl: Ώστε είναι πηγάδι;.
Claudia Faunt: Πηγάδι είναι. Έχουμε λοιπόν εδώ μια ταινία με έναν αισθητήρα στην άκρη.
Lesley Stahl: Άσε με να δω
Η Γεωλογική Έρευνα έχει 20.000 πηγάδια όπως αυτό σ’ όλη την χώρα.
Lesley Stahl: Μετροταινία είναι αυτό;
grace3.jpgClaudia Faunt: Μετροταινία είναι.
Lesley Stahl: Πώς θα ξέρεις πότε θα χτυπήσει στο νερό;
Claudia Faunt: Θα ακουσθεί σήμα.
By comparing measurements from different wells over time, they get the best picture they can of where groundwater levels stand. She unspooled and unspooled, until finally...
Συγκρίνοντας τις χρονοσειρές των μετρήσεων από διαφορετικά πηγάδια παίρνουν την καλύτερη δυνατή εικόνα της στάθμης των υπόγειων υδάτων.  Ξετυλίγει ξετυλίγει ώσπου…
{μπιπ}
Lesley Stahl: Ω..
Με τρόμαξε καθώς πήρε το αποτέλεσμα: Πέντε πόδια πιο κάτω σε έναν μόλις μήνα.
Claudia Faunt: Μόλις τώρα, φτάσαμε τις στάθμες που αποτελούν ιστορικά χαμηλά… 
Lesley Stahl: Ιστορικά χαμηλά;
Claudia Faunt: Σωστά, στην περιοχή αυτή, οι στάθμες του νερού έπεσαν γύρω στα 200 πόδια μέσα στα τελευταία λίγα χρόνια. 
Η συλλογή δεδομένων από τρύπες στο έδαφος σαν κι αυτή ήταν ο μόνος τρόπος να κατανοήσουμε την εξάντληση του υπόγειου ύδατος. Αυτό συνέβαινε, έως το 2012, και την εκτόξευση ενός πειραματικού δορυφόρου της ΝΑΣΑ ονομαζόμενου GRACE.
Lesley Stahl: Τι εξυπηρετεί ο GRACE.
Mike Watkins: O GRACE υπάρχει για την ανάκτηση δεδομένων βαρύτητας και κλιματικά πειράματα.
Ο Mike Watkins είναι επικεφαλής του Επιστημονικού τομέα στο Εργαστήριο Στροβιλοκινητήρων  της ΝΑΣΑ στην Πασαντένα. Ήταν ο διευθυντής αποστολής της τελευταίας αποστολής Αρειανού οχήματος και είναι ο επιστήμων προγράμματος GRACE
water10.jpgMike Watkins: O τρόπος με τον οποίο λειτουργεί o GRACΕ είναι δύο δορυφόροι.
Lesley Stahl: Δύο;
Mike Watkins: Μετρούν πρακτικά ο ένας την τροχιά του άλλου με πολύ μεγάλη ακρίβεια.
Αυτό που επηρεάζει την τροχιά είναι η βαρύτητα.
Mike Watkins: As the first one comes up on some extra mass, an area of higher gravity, it gets pulled away...
Mike Watkins: Καθώς ο πρώτος φθάνει πάνω από μια μάζα, μια περιοχή υψηλότερης βαρύτητας δηλαδή, απομακρύνεται γρηγορότερα
Lesley Stahl: Πάει ταχύτερα.
Mike Watkins: …από την δεύτερη διαστημική συσκευή…

Κι έτσι εισάγεται η θέση του νερού. Εφόσον το νερό έχει μαζική παρουσία, επηρεάζει την βαρυτική έλξη, έτσι μετά την προσέγγιση του δορυφόρου
GRACE μια περιοχή με πολλές έντονες βροχές για παράδειγμα και  την έλξη του προς τα μπρός,  ακολουθεί κι ο δεύτερος που συλλαμβάνεται κι αυτός από την από την έλξη. Τα όργανα μετρούν διαρκώς την μεταξύ τους απόσταση.
Mike Watkins: Οι μεταβολές στην μεταξύ τους απόσταση, οι αλλαγές στις τροχιές τους, είναι λίγο διαφορετικές αυτόν τον μήνα απ’ ότι τον τελευταίο εξαιτίας του ότι τα νερά μετατοπίσθηκαν και αυτό άλλαξε αρκετά το βαρυτικό πεδίο.
Έτσι ο GRACE μπορεί να πει αν μια περιοχή βάρυνε η ελάφρυνε λόγω παρουσίας νερού.
Lesley Stahl: Λοιπόν ο GRACE είναι μια μεγάλη μεζούρα στον ουρανό; 
Mike Watkins: Ακριβώς
Ο GRACE μπορεί ακόμη να μας πει πόσο νερό κέρδισε ή έχασε μια περιοχή. Οι επιστήμονες μπορούν τότε να αφαιρέσουν την ποσότητα της βροχής και του χιονιού από εκεί και αυτό που μένει είναι οι αλλαγές στο υπόγειο νερό. 
Lesley Stahl: Είναι πανέξυπνο αν σκεφτείς ότι ένας δορυφόρος στον ουρανό μετρά το υπόγειο νερό.
Mike Watkins: Είναι φανταστικό.
Jay Famiglietti: Νόμιζα ότι ήταν η απόλυτη ανοησία. Δεν υπάρχει τρόπος να δεις το υπόγειο νερό από το διάστημα. 
Ο Jay Famiglietti ξεκίνησε σαν δύσπιστος, αλλά αυτό πριν αρχίσει να αναλύει τα δεδομένα που μετέδιδε ο GRACE. Το πρώτο μέρος που είδε ήταν η Ινδία. Μας έδειξε την χρονικά συμπτυγμένη αλληλουχία (time-lapse animation) των αλλαγών που ο GRACE διερεύνησε εκεί στα τελευταία 12 χρόνια. Προσέξτε τις ημερομηνίες κάτω δεξιά. Όσο πιο κόκκινο γίνεται, τόσο μεγαλύτερη η απώλεια του νερού. 
Lesley Stahl: Ωχ, κοίτα το αυτό.
Υπολόγισε πως περισσότερο από το μισό της απώλειας ήταν εξαιτίας της εξάντλησης του υπόγειου νερού.
Jay Famiglietti: Κι αυτή είναι μια τεράστια αγροτική περιοχή.
 « Μιλάμε λοιπόν για εξάντληση υπόγειου νερού σε υδροφορείς που παρέχουν νερό για άρδευση προκειμένου να παραχθεί η τροφή για όλον τον κόσμο.»
Lesley Stahl: Αντλούν με τον ίδιο τρόπο…
Jay Famiglietti: Ναι.
Lesley Stahl:…που βλέπουμε στην Καλιφόρνια;
Jay Famiglietti: Ναι.
Lesley Stahl: Πήρε τόσο σκούρο κόκκινο.
Jay Famiglietti: Ναι, κι αυτό είναι δυσάρεστο.

Τα ευρήματά του στην Ινδία δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό "Nature". Αλλά όπως αυτός μας έδειξε η Ινδία δεν είναι η μόνη κόκκινη κηλίδα στον χάρτη.
Jay Famiglietti: Αυτό είναι ακριβώς έξω από το Πεκίνο, το Μπαγκλαντές και εκεί διασχίζει όλη την Ασία. 
Σημείωσε το μοτίβο’
Jay Famiglietti: Τοποθετούνται σχεδόν αποκλειστικά πάνω από τους μεγαλύτερους υδροφορείς του κόσμου. Κι αυτές είναι επίσης μεγάλες περιοχές παραγωγής τροφής. Μιλάμε λοιπόν για εξάντληση υπόγειων νερών σε υδροφορείς που προμηθεύουν νερό άρδευσης για να καλλιεργηθεί η τροφή όλου του πλανήτη..  

Εάν αυτό δεν είναι αρκετά ανησυχητικό κάποια από αυτά τα συστήματα  υδροφορέων είναι σε εύφλεκτες περιοχές, αυτή για παράδειγμα που μοιράζονται η Συρία. το Ιράκ, το Ιράν και η Τουρκία.
Jay Famiglietti: Η Τουρκία κατασκεύασε μια ομάδα φραγμάτων. Αποθήκευσε μια ομάδα υδάτινων άνω ροών. Αυτό ανάγκασε τους κατάντη γείτονες να χρησιμοποιήσουν υπόγειο νερό και το υπόγειο νερό εξαντλείται. 
Lesley Stahl: Πω πω.
Jay Famiglietti: Βλέπουμε αυτό το έλλειμμα νερού να απλώνεται κυριολεκτικά στο Ιράν το Ιράκ  και την Συρία.
Lesley Stahl: Εξελήσσεται.
 «Έτσι λοιπόν το έδαφος καταρρέει, συμπυκνώνεται και η περιοχές βυθίζονται»
Ό Famiglietti, ο οποίος τώρα μετατέθηκε από το εργαστήριο στροβιλοπροώθησης για να δουλέψει στο GRACE, άρχισε να ταξιδεύει σ’ όλον τον κόσμο, προσπαθώντας να αφυπνίσει κυβερνήσεις και ακαδημαϊκά ιδρύματα για το πρόβλημα, και δεν είναι ο μόνος που ανησυχεί.

Μια αναφορά του 2012 από τον διευθυντή του National Intelligence προειδοποιεί ότι μέσα σε δέκα χρόνια «πολλές χώρες που ενδιαφέρουν τις ΗΠΑ θα βιώσουν προβλήματα νερού… ότι θα κινδυνεύσουν από αστάθεια και χρεωκοπία…» και ανέφερε κατά λέξη ¨η χρήση του νερού ως όπλο ή αντικειμενικό σκοπό από μελλοντικούς τρομοκράτες».
Lesley Stahl: Το νερό είναι το νέο πετρέλαιο.
Jay Famiglietti: Είναι αλήθεια. Οδεύουμε προς τα εκεί.
Και τι συμβαίνει με τις δικές μας τροφο-παραγωγές περιοχές, όπως η Κεντρική κοιλάδα της Καλιφόρνιας, η οποία παράγει το 25% της εθνικής τροφής; Εδώ τι μας λέγει ο GRACE
Lesley Stahl: 2008.
Jay Famiglietti: Σωστά.
Lesley Stahl: '09.
Jay Famiglietti: Και τώρα τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται πολύ κόκκινα..
Lesley Stahl: 2010.

Το GRACE επιβεβαιώνει αυτά που μας δείχνουν οι μετρήσεις των πηγαδιών γεωλογικής έρευνας, αλλά δίνοντάς μια ευρύτερη και περισσότερο τρομακτική εικόνα, καθότι δείχνει ότι οι βροχερές χρονιές δεν αποκαθιστούν τις απώλειες. 
Lesley Stahl: '14. Σκούρο κόκκινο.

Lesley Stahl: Αυτό είναι συναγερμός.
Jay Famiglietti: Θα ‘πρεπε..

Έτσι όσο περισσότερο υπόγειο νερό αντλείται από εκεί τόσο, σύμφωνα με την γεωλογική έρευνα, προκαλείται ένα άλλο πρόβλημα: Τμήματα της κοιλάδας κυριολεκτικά βυθίζονται. Αυτό ονομάζεται καθίζηση.


Claudia Faunt: Το έδαφος λοιπόν καταρρέει ή συμπυκνώνεται και η γη βυθίζεται.

Lesley Stahl: Η γη καταβυθίζεται.

Είπε στο σημείο αυτό ότι το έδαφος υποχωρεί μερικές ίντσες το χρόνο.

Claudia Faunt: Και βορειότερα, είναι παραπάνω από ένα πόδι το χρόνο.

Lesley Stahl: Φαίνεται σαν πολύ, ένα πόδι το χρόνο.

water9.jpgClaudia Faunt: Είναι ένας από τους υψηλότερους ρυθμούς που είδαμε ποτέ στην κοιλάδα και τον κόσμο.

Λέει ότι αυτό προκαλεί ζημιές στην υποδομή, δίπλες σε κανάλια και βύθιση γεφυρών. Εδώ η γη έχει βυθιστεί έξι πόδια. Ήταν οριζόντια σκεπασμένη από αυτή την  πλάκα από μπετόν.  

Lesley Stahl: Κι αυτό εξαιτίας της άντλησης του υπόγειου νερού;

Claudia Faunt: Ναι.

Lesley Stahl: Υπάρχει κάποιο όριο κατά καλλιεργητή, ως προς την επιτρεπόμενη απολαβή υπόγειου νερού;

Claudia Faunt: Όχι αυτήν την στιγμή στην πολιτεία της Καλιφόρνιας.

Lesley Stahl: Κανένα;

Claudia Faunt: Στο μέτρο που το θέσεις σε ωφέλιμη χρήση, μπορείς να πάρεις όσο θέλεις.  .
Αλλά αυτό που είναι ωφέλιμο για σένα δεν είναι ωφέλιμο για τον γείτονα.

Lesley Stahl: Όταν ανοίγεις ένα πηγάδι παίρνεις νερό από την διπλανή φάρμα;

Steve Arthur: Θα ‘λεγα ναι. Παίρνουμε νερό απόλους.
Lesley Stahl: Καλά, αυτό δυσαρεστεί τον γείτονα;

Steve Arthur: Όχι. Όλοι γνωρίζουν ότι υπάρχει πρόβλημα νερού. Όλοι γνωρίζουν ότι θα πάνε όλοι όλο και πιο βαθιά.

 « Δεν μπορώ να πιστέψω πόσο γενναία είμαι. 45 λεπτά πριν αυτό ήταν νερό υπονόμων.»
Κάνοντας τα πράγματα χειρότερα, οι αγρότες φυτεύουν αυτές που είναι γνωστές σαν «υδροβόρες» καλλιέργειες. Βλέπω αμυγδαλεώνες επί αμυγδαλεώνων. Τα αμύγδαλα φέρουν πολλά λεφτά, αλλά χρειάζονται νερό όλη την περίοδο του έτους και οι γεωργοί δεν μπορούν να αφήσουν τα χωράφια τους σε αγρανάπαυση διότι τα δένδρα θα ξεραθούν.
Αλλά μ’ όλη την εξάντληση του νερού εδώ, βρήκαμε ένα μέρος που ξαναστέλνει νερό κάτω στον υδροφορέα.

Lesley Stahl: Κοίτα, από κοντά φαίνεται αηδιαστικότερο.  

Πήγαμε μια βόλτα με τον Mike Markus, γενικό διευθυντή της Orange County Water District και σε ένα πρόγραμμα που κάποιοι το ονομάζουν «από την τουαλέτα στον κρουνό». Παίρνουν 96 εκατομμύρια γαλόνια νερού τη μέρα (1 γαλόνι=0.00378541178 m³ 96 εκατ γαλλόνια=363400 m³) από τις υγειονομικές εγκαταστάσεις  της χώρας και ναι, περιλαμβάνουν και υπονόμους,-και στην πράξη, τα ανακυκλώνουν. Αυτός ισχυρίζεται ότι σε 45 λεπτά, αυτό το νερό των υπονόμων θα γίνει πόσιμο.

Mike Markus: Θα το αγαπήσεις.

Lesley Stahl: Νομίζεις ότι πρόκειται να πιώ αυτό το νερό;

Mike Markus: Ναι
Θέτουν τα απόβλητα νερά σε μια επεξεργασία τριών βημάτων. Τα οδηγούν μέσα από μικροσκοπικά φίλτρα, τα διηθούν μέσω μεμβρανών, και τα ακτινοβολούν με υπεριώδεις. Στο τέλος, επιμένει ο   

Markus, ότι αυτό είναι καθαρότερο από το νερό που πίνουμε. Αλλά δεν πηγαίνει κατ’ ευθείαν στη βρύση. Το στέλνουν σ’ αυτήν την λεκάνη και μετά το χρησιμοποιούν για να αναπληρώσουν τα υπόγεια ύδατα.  
Jay Famiglietti: Είναι εκπληκτικό. Λόγω της ανακύκλωσης των νερών των υπονόμων, αυτοί μπορούν να συγκρατήσουν την πτώση των υπόγειων νερών.

Lesley Stahl: Καλά, Θα το κάνω. Πρόκειται να το κάνω.
Το μόνον που μένει είναι να το δοκιμάσεις. Για να πούμε την αλήθεια δεν ήταν κακό.

Lesley Stahl: Δεν μπορώ να πιστέψω πόσο γενναία είμαι. Σαράντα πέντε λεπτά πριν ήταν λύματα.

Mike Markus: Και τώρα είναι πόσιμο.

Λέει πως αυτό είναι ένα υπέροχο πρότυπο για μεγάλες πόλεις σ’ όλη την χώρα. Αλλά δεν είναι η λύση για περιοχές όπως της κεντρικής κοιλάδας, η οποία είναι αραιοκατοικημένη και γι αυτό δεν παράγει πολύ νερό. Λοιπόν για την ‘ώρα τουλάχιστον, θα συνεχίσει να τραβά νερό από τον αποταμιευτικό λογαριασμό.

Lesley Stahl: Θα υπάρξει κάποια στιγμή που θα μηδενιστεί το νερό του υδροφορέα για τους ανθρώπους  της Καλιφόρνιας;

Jay Famiglietti: Αν δεν αναλάβουμε δράση, ναι.

Η Καλιφόρνια έχει μόλις αναλάβει δράση- ενεργοποιώντας νόμο ο οποίος για πρώτη φορά κάνει βήματα προς την κατεύθυνση της ρύθμισης των υπόγειων νερών. Αλλά θα χρειαστούν 25 χρόνια για την πλήρη επιβολή του.
© 2014 CBS Interactive Inc. All Rights Reserved.
 
Lesley Stahl
Μια από τις πιο αναγνωρισμένες και έμπειρες δημοσιογράφους τηλεόρασης. Η Lesley Stahl είναι ανταποκρίτρια του 60 Minutes από το 1991.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!