Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

Τα σχολεία με τα βιβλία.



Σήμερα άνοιξαν τα σχολεία. Μάλλον πρέπει να έκαναν και αγιασμό. Το ενδιαφέρον είναι άλλο. Τους έδωσαν και βιβλία. Βιβλία; Γιατί;

Το καθένας μαθητής έχει ένα ηλεκτρονικό υπολογιστή σπίτι του και σύνδεση στο διαδίκτυο. Αν όχι ο καθένας ένα 90% τουλάχιστον. Αρκετοί έχουν φυσικά ταμπλέτες και άλλα γκατζετάκια που τους δίνουν την δυνατότητα να παίζουν video games η ταχύτητα και ευκρίνεια  των οποίων φαίνεταο σ’ εμάς, τους γέρους, αδιανόητες. Φυσικά τους δίνουν την δυνατότητα να κατεβάζουν και βιβλία από το διαδίκτυο. Όχι μόνον αυτά που τους χάρισαν αλλά κι ένα σωρό άλλα. Δωρεάν φυσικά.
Μετά απ’ αυτά είναι να αναρωτιέται κανείς προς τι το χαρτομάνι.  Ποιανού συμφέροντα εξυπηρετεί  και πόσο θα κρατήσει ακόμη.

7 σχόλια:

  1. Και ο Πάλλης με τα τυπογραφεία να γίνει κλέφτης ρε φίλε;
    Και τα παδιά των ''μη εχόντων΄΄ ;
    Εχουμε πολύ δρόμο ακόμα...
    Η ΄΄κρίση'' ήταν ευκαιρία για κάτι τέτοιες αλλαγές, αλλά τα προβλήματα νοοτροπίας και καιροσκοπισμού δεν θα μας αφήσουν να προχωρήσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παιδιά θα διαφωνίσω μαζί σας!!
    Έχω όλα τα παραπάνω που αναφέρετε, PC, Laptop, iPad και μεγάλες οθόνες και απ'όλα.
    Παρόλαυτά όμως, όταν θέλω ένα βιβλίο ή κάποιο κανονισμό για τη δουλειά, ή το αγοράζω σε χαρτί, ή το τυπώνω στον εκτυπωτή μου.

    Στην οθόνη πρώτον κουράζεσαι πολύ να το διαβάσεις και δεύτερον δεν μπορείς ούτε να σημειώσεις ούτε να υπογραμμίσεις.
    Μην μου πείτε ότι εσείς βολέυεστε περισσότερο στην οθόνη, απ'ότι στο χαρτί.

    Το θέμα είναι ότι να το πάρεις ηλεκτρονικά και να το τυπώσεις σπίτι σου είναι τουλάχιστον 10 φορές φτηνότερο από την προμήθεια που κάνουν αυτοί στο τυπογραφείο.
    Από την άλλη όμως αν τους βάλεις να τυπώσουν με δικά τους έξοδα κάποιοι θα σου πουν ότι καταστρατηγείς την δωρεάν παιδεία.

    Ποια είναι η λύση?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η λύση ε;
      Προφανώς ότι το κουβεντιάζουμε είναι η αρχή της.
      Τριν δύο χρόνια είχα διατυπώσει την ίδια άποψη και έφαγα το κράξιμο της ζωής μου. Σήμερα κάποιοι το σκέφτονται.
      Σε δύο χρόνια ίσως είναι διαφορετικά..

      Διαγραφή
  3. Είναι και κάτι άλλο. Ο μόνος λόγος να δώσεις μια πληροφορία σε βιβλίο είναι να περιορίσεις την αντιγραφή και μετάδοση πνευματικής ιδιοκτησίας, αν και με την έξέλιξη της ψηφιοποίησης και διανυσματοποίησης αυτό απλά δυσκολεύει λίγο τα πράγματα.
    Αλλά τα δικαιώματα των βιβλίων που μοιράζονται έχουν ήδη αγοραστεί από το κράτος οπότε ούτε αυτό ισχύει σαν δικαιολογία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όχι ακριβώς απ΄ το κράτος, το κράτος "αγρόν αγοράζει". Αυτά μεθοδεύονται απ΄ τους παρατρεχάμενους των υπουργών. Θα θυμάστε ασφαλώς, ότι επί υπουργίας του Ευθυμίου χίλια (1000) και επιπλέον σχολικά βιβλία γράφτηκαν κατά παραγγελία και τυπώθηκαν από συγκεκριμένο εκδότη.
    Όπου η "ευήθεια" των υπηκόων εκεί και η προμήθεια των επιτηδείων.
    Ισμήνη Ν. Αναγνώστου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!