ΜΗΣΥΦΑ είναι τα Μη
Συνταγογραφούμενα Φάρμακα. (Over-the-counter drug ή ΟΤC)
Βρήκα κάποιες πληροφορίες και τις δημοσιεύω με
επιφύλαξη. Θα χαρώ να με διορθώσουν. Επίσης
ανάρτησα εδώ και μια λίστα των ΜΗΣΥΦΑ στην χώρα. Παρότι τα ΜΗΣΥΦΑ είναι στη
χώρα μας λιγότερα από κάθε άλλη Ευρωπαϊκή χώρα δεν παύουν να είναι 930 σκευάσματα! Βέβαια
πάρα πολλά είναι διαφορετικές συσκευασίες ενός φαρμάκου και πιθανώς να φτάνουμε
σε 200 με 300 αλλά και πάλι δεν είναι λίγα.
Ζητώ τις παρατηρήσεις
σας και τις βελτιώσεις σας.
Θεωρήστε το σαν μια φιλότιμη προσπάθεια ενός άσχετου.
«1. Τι είναι τα ΜΗΣΥΦΑ
Μη Συνταγογραφούµενα Φάρµακα είναι τα φάρµακα που θεωρούνται κατάλληλα για χρήση από το ευρύ κοινό χωρίς να απαιτείται για τη χρήση τους ιατρική συνταγή και που δεν αποζηµιώνονται από τα ασφαλιστικά ταµεία.
Tα µη συνταγογραφούµενα φάρµακα χωρίζονται σε έξι θεραπευτικές
κατηγορίες:
1) cough/cold (φάρµακα για το βήχα και το κρυολόγηµα),
2) analgesics (αναλγητικά),
3) digestive (φάρµακα για το
γαστρεντερικό σύστηµα),
4) vms/tonics (βιταµίνες),
5) skin (φάρµακα
για την φροντίδα του δέρµατος) και
6) eye care (φάρµακα για τη φροντίδα των µατιών).
Η λίστα των Mη Συνταγογραφούµενων Φαρµάκων (ΜΗΣΥΦΑ) καθορίζεται από το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΦ.
2. Ποια είναι η κατάσταση στην Ελλάδα
-Η Ελλάδα είναι σήµερα µία από τις 4 εναποµείνασες χώρες της Ευρώπης που καθορίζει τις τιµές των Mη Συνταγογραφούµενων Φαρµάκων (ΜΗΣΥΦΑ) και τα ανώτατα περιθώρια κέρδους όλων των επιµέρους σταδίων (χονδρική και λιανική πώληση). Τα τελευταία χρόνια πολλές χώρες της Ευρώπης έχουν προβεί στην απελευθέρωση των τιµών αυτής της κατηγορίας (π.χ. Ιταλία) µε θετικά αποτελέσµατα.
-Παράλληλα, τα ΜΗΣΥΦΑ πωλούνται σήµερα αποκλειστικά από τα φαρµακεία -απαγορεύεται η πώλησή τους από οποιοδήποτε άλλο σηµείο λιανικής. Στην Ευρώπη τα µη συνταγογραφούµενα φάρµακα διατίθενται και από άλλα σηµεία πλην των φαρµακείων: είναι χαρακτηριστικό ότι η πώληση σε καταστήµατα που εξειδικεύονται στην πώληση φαρµακευτικών προϊόντων χωρίς να είναι φαρμακεία επιτρέπεται σε 11 χώρες της Ευρώπης (µεταξύ των οποίων η Γερµανία, η Φινλανδία, η Ελβετία, η Ουγγαρία, η Ολλανδία, η Ιρλανδία, η Αγγλία), σε σούπερ µάρκετ σε 12 χώρες (όπως η Ιταλία, η Γερµανία, η Νορβηγία, η ∆ανία, η Πορτογαλία, η Σουηδία, η Ιρλανδία και η Αγγλία), σε περισσότερα
σηµεία (παντοπωλεία κτλ.) σε 9 χώρες και από το διαδίκτυο σε 10 χώρες (όπως ∆ανία, Γερµανία, Ολλανδία, Ισπανία, Σουηδία, Ηνωµένο
Βασίλειο).
-Επιπλέον, το Νομικό πλαίσιο ορίζει ότι για να τεθεί σε κυκλοφορία ένα ΜΗΣΥΦΑ θα πρέπει να κυκλοφορεί ήδη σε 5 κράτη µέλη.
Οι περιοριστικές ρυθµίσεις που ισχύουν στην Ελλάδα αποτελούν εµπόδιο για την κυκλοφορία νέων προϊόντων στην ελληνική αγορά και για την είσοδο νέων επαγγελματιών στο χώρο. Το γεγονός αυτό οδηγεί
σε περιορισμένη δυνατότητα επιλογής προϊόντων και ενίοτε ανεπάρκεια ειδών ΜΗΣΥΦΑ (πχ πρόσφατη κρίση της ασπιρίνης), που εντέλει βλάπτουν τον καταναλωτή.
Σημειωτέον ότι στην Ελλάδα το μερίδιο των ΜΗΣΥΦΑ είναι από τα χαµηλότερα στην Ευρώπη, το 11,9% του συνόλου των φαρµακευτικών προϊόντων το 2012 (372 εκατ. ευρώ) έναντι 16% που είναι ο μέσος όρος της ευρωζώνης.
3. Ποια οφέλη αναµένονται για τον καταναλωτή και την οικονοµία;
Η απελευθέρωση των τιµών και το άνοιγµα της αγοράς θα έχει πολλαπλά οφέλη.
-Σε καθεστώς ελεύθερης διαµόρφωσης των τιµών και σε συνθήκες ανταγωνισµού, οι επιχειρήσεις εκτιµούν πλέον οι ίδιες την εµπορική τους πολιτική και, απαλλαγµένες από το περιοριστικό καθεστώς, αναµένεται να υιοθετήσουν ανταγωνιστικές τιµές.
-Ταυτόχρονα, το άνοιγµα των σηµείων διάθεσης δίνει τη δυνατότητα στον Έλληνα καταναλωτή να αγοράσει µε µεγαλύτερη ευκολία το προϊόν που επιθυµεί ενώ παράλληλα δηµιουργείται
εντονότερος ανταγωνισµός από τα νέα σηµεία πώλησης που θα πιέσει τις τιµές προς τα κάτω. Χαρακτηριστικό παράδειγµα, το βρεφικό γάλα, όπου µόλις απελευθερώθηκε το κανάλι διανοµής, σηµειώθηκε πτώση της τιµής του προϊόντος ακόµα και 20%.
-Το µη περιοριστικό περιβάλλον δηµιουργεί κίνητρα για την είσοδο
νέων επιχειρήσεων ή και νέων προϊόντων µε συνεπακόλουθα οφέλη τόσο για τη δυνατότητα επιλογής του καταναλωτή όσο και για την αγορά των ΜΗΣΥΦΑ.
4. Γιατί αναµένεται να πέσουν οι τιµές
Κατά την έκθεση του ΟΟΣΑ, οι τιµές στα ΜΗΣΥΦΑ από την απελευθέρωση της τιµής και των σηµείων διάθεσης αναµένεται να πέσουν, καθώς «σε χώρες όπου η πώληση µη συνταγογραφούµενων φαρµάκων γίνεται µόνο από τα φαρµακεία και οι τιµές ελέγχονται σε επίπεδο χονδρικής και λιανικής, όπως συµβαίνει στην Ελλάδα, η λιανική προ φόρων τιµή ανά µονάδα δραστικής ουσίας είναι υψηλότερη κατά µέσο όρο κατά 27,6 %».
Η απελευθέρωση των τιµών, σε συνδυασµό µε την απελευθέρωση των σηµείων πώλησης, θα έχει πολλαπλά οφέλη:
-Θα εξυπηρετείται καλύτερα ο Έλληνας καταναλωτής, που µπορεί να βρει πολύ ευκολότερα το προϊόν που επιθυµεί.
-Σε καθεστώς ελεύθερων τιµών, δηµιουργείται ο απαραίτητος
ανταγωνισµός, που οδηγεί σε χαµηλότερες τιµές.
-Στην Ιταλία, στον ένα χρόνο µετά την απελευθέρωση της αγοράς, οι τιµές των ΜΗΣΥΦΑ µειώθηκαν κατά 6,6%
-Στη ∆ανία, οι τιµές µειώθηκαν κατά 5%-15% µετά την απελευθέρωση.
- Στο Ηνωµένο Βασίλειο, οι διαφορές τιµής ανάµεσα σε εναλλακτικά σηµεία πώλησης έφθασαν στο 10%-30%.
5. Ο παράγων ∆ηµόσια Υγεία
Η πρωτοβουλία για αυτό το θέµα ανήκει στο Υπουργείο Υγείας. Το Υπουργείο Υγείας δια του ΕΟΦ καθορίζει τη λίστα των ΜΗΣΥΦΑ µε βάση τα στοιχεία της επιστήµης.Σε όλες τις χώρες της Ευρώπης όπου υπάρχει απελευθέρωση η πρωτοβουλία σε σχέση µε τον παράγοντα ∆ηµόσια Υγεία ανήκει στο Υπουργείο Υγείας.
6. Παραδείγµατα διάθεσης ΜΗΣΥΦΑ σε κράτη – µέλη της Ε.Ε.
Ηνωµένο Βασίλειο - Ιρλανδία
Οι δύο χώρες έχουν παρόµοιο καθεστώς ως προς την ρύθµιση της διανοµής των φαρµάκων. Τρείς βασικές κατηγορίες φαρµάκων
ξεχωρίζουν:
1) Φάρµακα τα οποία διατίθενται αποκλειστικά στα φαρµακεία µε ιατρική συνταγή ("POM"- prescription only medicine)
2)Φάρµακα τα οποία διατίθενται µόνο υπό την παρουσία
φαρµακοποιού (κατηγορία "P" pharmacy supervised sale )
3) Φάρµακα που διατίθενται ελεύθερα εκτός φαρµακείου (π.χ. drugstores, σουπερµάρκετ, βενζινάδικα κλπ.) και ανήκουν στην λεγόµενη “General Sales List ή “GSL”.
Τα ΜΗΣΥΦΑ εµπίπτουν στις κατηγορίες 2 και 3. Στην κατηγορία 3 ανήκουν π.χ, η ασπιρίνη , η παρακεταµόλη και τα φάρµακα για τον βήχα και το κρυολόγηµα.
Ολλανδία
Σύµφωνα µε την ολλανδική νοµοθεσία τα φάρµακα χωρίζονται σε 4 κατηγορίες.
1) Φάρµακα που χορηγούνται µόνο µε ιατρική συνταγή
(αποκλειστικά εντός φαρµακείου)
2) Φάρµακα που πωλούνται κατ' αποκλειστικότητα σε φαρµακεία
χωρίς να απαιτείται ιατρική συνταγή
3) Φάρµακα που πωλούνται είτε σε φαρµακείο είτε σε ειδικούς χώρους (drugstores)
4) Φάρµακα που πωλούνται ελεύθερα
Τα ΜΗΣΥΦΑ εµπίπτουν στις κατηγορίες 2,3 και 4. Κατά συνέπεια υπάρχουν ορισµένα ΜΗΣΥΦΑ που πωλούνται κατ' αποκλειστικότητα σε φαρµακεία.
Σε ό,τι αφορά την πώληση ορισµένων ΜΗΣΥΦΑ εκτός φαρµακείων, σηµειώνεται ότι στα λεγόµενα “drugstores” δεν εκτελούνται ιατρικές συνταγές, παρά µόνο προσφέρεται ένας περιορισµένος αριθµός
δηµοφιλών φαρµάκων, όπως είναι τα παυσίπονα ή τα φάρµακα για το κρυολόγηµα και το βήχα. Τα εν λόγω καταστήµατα πουλάνε µεταξύ
άλλων αρώµατα, καλλυντικά κλπ.
Φάρµακα που εµπίπτουν στην τελευταία κατηγορία µπορούν να πωληθούν σε σουπερµάρκετ.
Παρόµοιος διαχωρισµός (3 κατηγορίες φαρµάκων) υπάρχει και στην ∆ανία, µε την διαφορά όµως ότι ή διάθεση τους γίνεται σε ειδικά
διαµορφωµένους χώρους (εντός σουπερµάρκετ για παράδειγµα) που «συνδέονται» µε φαρµακεία.
Πορτογαλία
Στην Πορτογαλία τα φάρµακα διαχωρίζονται συνοπτικά σε δύο κατηγορίες (χωρίς υποκατηγορίες), σε συνταγογραφούµενα και ΜΗΣΥΦΑ.
Η αγορά των ΜΗΣΥΦΑ απελευθερώθηκε – πλήρως – το 2005, τόσο ως προς την τιµολόγηση των εν λόγω φαρµάκων (απόλυτη ελευθερία τιµολόγησης) όσο και ως προς τον τρόπο διανοµής τους στην αγορά. Κατά συνέπεια, το σύνολο των φαρµάκων που εµπίπτουν στην κατηγορία των ΜΗΣΥΦΑ πωλούνται εκτός φαρµακείων. Ως αποτέλεσµα της απελευθέρωσης της διανοµής, ιδρύθηκαν τα λεγόµενα «πάρα - φαρµακεία», που λειτουργούν είτε ως ανεξάρτητες µονάδες είτε εντός των σουπερµάρκετ. Σύµφωνα µε το νόµο 134/2005 που διέπει την λειτουργία των ΜΗΣΥΦΑ, η πώληση τους πρέπει να γίνεται είτε απευθείας από φαρµακοποιό ή βοηθό φαρµακοποιού είτε απλώς υπό την εποπτεία τους (“under their supervision”). Κατά συνέπεια η “φυσική παρουσία” του φαρµακοποιού ή του βοηθού του δεν επιβάλλεται την πράξη.
Ιταλία
Το παράδειγµα της απελευθέρωσης της αγοράς ΜΗΣΥΦΑ στην Ιταλία περιγράφεται στην έκθεση του ΟΟΣΑ. Από το 2006 και µετά, απελευθερώθηκε η αγορά ΜΗΣΥΦΑ ως προς την διανοµή της, µε αποτέλεσµα την δηµιουργία «παρά-φαρµακείων», για την λειτουργία
των οποίων απαιτείται από την ίδιο νόµο η παρουσία φαρµακοποιού. Η ρύθµιση δεν συνοδεύεται ούτε συνδέεται µε αλλαγή στο ιδιοκτησιακό
καθεστώς των φαρµακείων ή στους όρους αδειοδότησής τους, όπως τα πληθυσµιακά κριτήρια. Η πρόταση του Υπουργείου αφορά µόνο την απελευθέρωση των τιµών και των σηµείων πώλησης. Εποµένως, οποιαδήποτε αναφορά σε δικαστικές αποφάσεις σχετικά µε το άνοιγµα του επαγγέλματος του φαρμακοποιού, τα πληθυσμιακά κριτήρια κλπ. δεν αφορά την παρούσα συζήτηση.
Βέβαια οι φαρμακοποιοί ζήτησαν άλλα πράγματα όπως:
Οι φαρμακοποιοί λένε έξι «όχι» στο Πολυνομοσχέδιο και πιο συγκεκριμένα υποστηρίζουν ότι:
- Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα θα πρέπει να παραμείνουν στα φαρμακεία, αντιδρώντας με τον τρόπο αυτό στην τρίμηνη δοκιμαστική περίοδο που δίνεται, κατά την οποία τα σκευάσματα αυτά θα παραμείνουν μεν στα φαρμακεία, αλλά με ελεύθερη τιμή, προκειμένου να διαπιστωθεί αν λειτουργήσει ο ανταγωνισμός. Οι φαρμακοποιοί όμως μιλούν για προειλημμένη απόφαση να επιτραπεί η δυνατότητα διάθεσης των ΜΗΣΥΦΑ από τις μεγάλες αλυσίδες λιανικής μετά το πέρας των τριών μηνών.
- Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα θα πρέπει να έχουν σταθερή, αμετάβλητη τιμή που να ορίζεται από το υπουργείο Υγείας. Συνεπώς δεν συμφωνούν ούτε με την απόφαση τα ΜΗΣΥΦΑ να σταματήσουν να είναι διατιμημένα και ισχυρίζονται ότι στις χώρες που υπήρξε απελευθέρωση, οι τιμές είναι διπλάσιες από ότι στην Ελλάδα.
- Δεν πρέπει να δημιουργηθούν αλυσίδες φαρμακείων μιας ανώνυμης εταιρείας, ούτε να ανοίγουν πολλά φαρμακεία από έναν μόνο φαρμακοποιό.
- Δεν πρέπει να καταργηθούν τα πληθυσμιακά και χωροταξικά όρια. «Άρση τους θα αποτελεί έγκλημα κατά των τοπικών κοινωνιών καθώς τα νέα φαρμακεία θα ανοίγουν μόνο σε κεντρικά σημεία, με αποτέλεσμα οι απομακρυσμένες περιοχές να μείνουν χωρίς κάλυψη» σημειώνουν.
- Δεν πρέπει να απελευθερωθεί το ωράριο λειτουργίας. Οι φαρμακοποιοί θέλουν σταθερό ωράριο που να μην υπερβαίνει τις 48 ώρες την εβδομάδα, προσθέτοντας πως τα διευρυμένα ωράρια απέτυχαν να εξυπηρετήσουν τους πολίτες, καθώς αυτά ακολουθούνταν μόνο από τα κεντρικά φαρμακεία.
- Τα φαρμακεία πρέπει τέλος να έχουν συγκεκριμένη μορφή και θέση. Οι φαρμακοποιοί βάζουν βέτο στο ενδεχόμενο να δοθεί η δυνατότητα ύπαρξης «γωνιάς με φάρμακα» μέσα στα καταστήματα λιανικής.
Πηγή το capital.gr
Οι άνθρωποι απ΄ότι φαίνεται ζητούν μια σκληρή και ρυθμισμένη αγορά φαρμάκου. Έχουν και έναν ισχυρισμό οποίος δεν ξέρουμε αν ισχύει. Ότι δηλαδή "ότι στις χώρες που υπήρξε απελευθέρωση, οι τιμές είναι διπλάσιες από ότι στην Ελλάδα". Άντε βρες άκρη τώρα.
Η αλήθεια είναι πως τα θέλουν όλα δικά τους. Μα όλα αυτά ίσχυαν και όταν κάποιοι γέμιζαν το πηγάδι της ΛΑΡΚΟ με φάρμακα προσπαθώντας να καλύψουν κλεψιές και καταχρήσεις. Κανείς δεν θέλει να τους αδικήσει. Μήπως όμως είναι και αυτοί άλλη μιά μερίδα ευνοημένων που ήρθε η ωρα να μάθουν πως η χώρα απλά χρεωκόπησε και τίποτε δεν μπορεί πια να είναι το ίδιο;
Βέβαια οι φαρμακοποιοί ζήτησαν άλλα πράγματα όπως:
Οι φαρμακοποιοί λένε έξι «όχι» στο Πολυνομοσχέδιο και πιο συγκεκριμένα υποστηρίζουν ότι:
- Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα θα πρέπει να παραμείνουν στα φαρμακεία, αντιδρώντας με τον τρόπο αυτό στην τρίμηνη δοκιμαστική περίοδο που δίνεται, κατά την οποία τα σκευάσματα αυτά θα παραμείνουν μεν στα φαρμακεία, αλλά με ελεύθερη τιμή, προκειμένου να διαπιστωθεί αν λειτουργήσει ο ανταγωνισμός. Οι φαρμακοποιοί όμως μιλούν για προειλημμένη απόφαση να επιτραπεί η δυνατότητα διάθεσης των ΜΗΣΥΦΑ από τις μεγάλες αλυσίδες λιανικής μετά το πέρας των τριών μηνών.
- Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα θα πρέπει να έχουν σταθερή, αμετάβλητη τιμή που να ορίζεται από το υπουργείο Υγείας. Συνεπώς δεν συμφωνούν ούτε με την απόφαση τα ΜΗΣΥΦΑ να σταματήσουν να είναι διατιμημένα και ισχυρίζονται ότι στις χώρες που υπήρξε απελευθέρωση, οι τιμές είναι διπλάσιες από ότι στην Ελλάδα.
- Δεν πρέπει να δημιουργηθούν αλυσίδες φαρμακείων μιας ανώνυμης εταιρείας, ούτε να ανοίγουν πολλά φαρμακεία από έναν μόνο φαρμακοποιό.
- Δεν πρέπει να καταργηθούν τα πληθυσμιακά και χωροταξικά όρια. «Άρση τους θα αποτελεί έγκλημα κατά των τοπικών κοινωνιών καθώς τα νέα φαρμακεία θα ανοίγουν μόνο σε κεντρικά σημεία, με αποτέλεσμα οι απομακρυσμένες περιοχές να μείνουν χωρίς κάλυψη» σημειώνουν.
- Δεν πρέπει να απελευθερωθεί το ωράριο λειτουργίας. Οι φαρμακοποιοί θέλουν σταθερό ωράριο που να μην υπερβαίνει τις 48 ώρες την εβδομάδα, προσθέτοντας πως τα διευρυμένα ωράρια απέτυχαν να εξυπηρετήσουν τους πολίτες, καθώς αυτά ακολουθούνταν μόνο από τα κεντρικά φαρμακεία.
- Τα φαρμακεία πρέπει τέλος να έχουν συγκεκριμένη μορφή και θέση. Οι φαρμακοποιοί βάζουν βέτο στο ενδεχόμενο να δοθεί η δυνατότητα ύπαρξης «γωνιάς με φάρμακα» μέσα στα καταστήματα λιανικής.
Πηγή το capital.gr
Οι άνθρωποι απ΄ότι φαίνεται ζητούν μια σκληρή και ρυθμισμένη αγορά φαρμάκου. Έχουν και έναν ισχυρισμό οποίος δεν ξέρουμε αν ισχύει. Ότι δηλαδή "ότι στις χώρες που υπήρξε απελευθέρωση, οι τιμές είναι διπλάσιες από ότι στην Ελλάδα". Άντε βρες άκρη τώρα.
Η αλήθεια είναι πως τα θέλουν όλα δικά τους. Μα όλα αυτά ίσχυαν και όταν κάποιοι γέμιζαν το πηγάδι της ΛΑΡΚΟ με φάρμακα προσπαθώντας να καλύψουν κλεψιές και καταχρήσεις. Κανείς δεν θέλει να τους αδικήσει. Μήπως όμως είναι και αυτοί άλλη μιά μερίδα ευνοημένων που ήρθε η ωρα να μάθουν πως η χώρα απλά χρεωκόπησε και τίποτε δεν μπορεί πια να είναι το ίδιο;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!