Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019

"Προγραμματίζοντας": Ενέργεια και Ανάπτυξη


Τα παρακάτω αποτελούν εμπειρία ενός πολίτη ο οποίος αφιέρωσε χρόνο και χρήμα και πολύ συχνά την βολή του στην πόλη του.
Τις προτάσεις που παραθέτει τις έχει συζητήσει είτε στο διαδίκτυο, είτε στη επιτροπή διαβούλευσης στην οποία η πόλη του του έδωσε την τιμή να συμμετέχει, είτε σε δικαστικές αίθουσες όπου μοιραία ξέπεσε, είτε στο συνδικαλιστικό όργανο των Μηχανικών της χώρας του, είτε τέλος στο ίδιο το δημοτικό συμβούλιο της πόλης του ως εισηγητής προτάσεων πολιτών.
Υπό την έννοιαν αυτή πρόκειται για επεξεργασμένες θέσεις χωρίς βέβαια να διεκδικούν την απόλυτη ή έστω σχετική αλήθεια.

 Στην προηγούμενη ανάρτηση έγιναν προτάσεις πάνω στην διαχείριση των σκουπιδιών, εκτέθηκαν κάποιες απόψεις για το περιβάλλον, δόθηκε αυτό που ο γράφων θεωρεί ως λύση για την σωστή μελέτη, εκτέλεση και επίβλεψη των δημοτικών έργων και για την τήρηση της Δημόσιας Τάξης, τα αδέσποτα ζώα και τον εθελοντισμό. Τώρα γίνονται αναφορές πάνω στην ενέργεια και την ανάπτυξη. Υπάρχουν link που οδηγούν σε αναρτήσεις αυτού του blog.

 

Ενέργεια και ανάπτυξη

Φυσικά και δεν πρόκειται επιλεγεί η άφρων απόφαση της δημιουργίας δημοτικών επιχειρήσεων. Αυτά είναι ανοησίες άλλων εποχών.
Οφείλουν όμως να γίνουν δυσκολότερα πράγματα. Αυτά περιλαμβάνονται σε έναν τίτλο ο οποίος όμως εγκυμονεί παρεξηγήσεις και χρειάζεται ανάλυση: Χωροταξική οργάνωση.

Χωροταξική οργάνωση  Ένα δοκιμασμένο αναπτυξιακό εργαλείο

Χωροταξική οργάνωση σημαίνει κατά βάση θέσπιση επιχειρηματικών περιοχών. Επιχειρηματικές περιοχές είναι μια επέκταση των βιομηχανικών περιοχών που ήδη γνωρίζουμε. Δεν αποτελούν απλώς χάραξη επί χάρτου των περιοχών στις οποίες οι οποίες επιτρέπεται μια δραστηριότητα (αυτό είναι οι Ζώνες οικιστικού ελέγχου) αλλά είναι γη η οποία προετοιμάστηκε μέσω επενδύσεων σε έργα υποδομής να υποδεχθεί τις δραστηριότητες αυτές. Οι περιοχές εκτός από Βιομηχανικές μπορεί να είναι και αγροτικές, τουριστικές, υψηλής τεχνολογίας και ότι άλλο μπορεί να σκεφτεί ένα μυαλό. (Θα μπορούσαν να είναι μέχρι και υγειονομικές δλδ να υποδέχονταν Νοσοκομεία κλπ).

Τι είναι και τι όχι μια επιχειρηματική περιοχή

Όσο και αν τα πράγματα φαίνονται διαφορετικά οι επιχειρηματικές περιοχές ΔΕΝ είναι δημόσια έργα. Είναι ιδιωτικές επενδύσεις εδαφοκτητών οι οποίοι προσφέρουν γη η οποία μπορεί να αποδώσει ανάλογα με τις χρήσεις που έχουν ορίσει αλλά και τις επενδύσεις που έχουν κάνει. Μια βιομηχανική περιοχή πχ δεν σταματά μόνον στην κατασκευή έργων υποδομής αλλά συνεχίζει να λειτουργεί ως διαχειριζόμενο σύνολο από φορέα διαχείρισης. Μια διαχείριση που με τη σειρά της δεν σταματά στην καθαριότητα τον φωτισμό και την φύλαξη. Επεκτείνεται και σε συνέργειες πάνω στην διαχείριση των παραπροϊόντων την ανακύκλωση και ανάχρηση υλικών, σε ενεργειακές πρωτοβουλίες κλπ.
Ερχόμενοι στην περιοχή μας τώρα, από τις ΖΟΕ θεσμοθετήθηκαν περιοχές οι οποίες ορίζονται για διάφορες οικονομικές χρήσεις . Μένει ο δήμος να αναλάβει την πρωτοβουλία να πρωτοστατήσει και ίσως να συμμετέχει σε τέτοιες προσπάθειες. Πχ α πείσει πως αν στην περιοχή 5 (επαρχιακός Βέροια Μακροχώρι, Σιδ Γραμμή, Τριπόταμος και παλιό όριο με Μακροχώρι)  υπάρξει ρυμοτόμηση, τα οικόπεδα που θα προκύψουν αν και μικρότερα θα πουληθούν πολύ ακριβότερα ή ακόμη πως αν όλοι συμμετέχουν να γίνουν και επενδύσεις σε δίκτυα και κατασκευές δρόμων και θεσμοθετηθεί μια ΒΙΠΕ τότε θα υπάρχει ακόμη μεγαλύτερο κέρδος στο τέλος της ημέρας. Σε τέτοιες περιπτώσεις ο Δήμος (ή ακόμη καλύτερα ο Δήμαρχος είναι περισσότερο επικοινωνός παρά οραματιστής ή ρέκτης)
Κλείνοντας δεν μπορώ να ξέρω πως μια τέτοια προσπάθεια θα μπορούσε να γίνει εκλογικό πρόγραμμα δεδομένου ότι εύκολα μπορεί να γίνει αυτεπίστροφο όπλο.

Το υπάρχον δίκτυο ύδρευσης. Ενεργειακές ευκαιρίες

Όσον αφορά στην ενέργεια όλοι στην πόλη αναρωτιόμαστε γιατί το δίκτυο ύδρευσης να έχει καταστροφείς κινητικής ενέργειας και όχι παραγωγή ενέργειας από την ΔΕΥΑΒ. Φυσικά μπορούν να γίνουν κι άλλα. Να χρησιμοποιηθεί πχ το νερό που προέρχεται από τους βιολογικούς καθαρισμούς της πόλης για παραγωγή βιομηχανικών φυτών με την ένταξη της προσπάθειας στη συνθήκη Κιότο. (Θεσμοθέτηση καταβοθρών άνθρακα carbon sinks).

Εξοικονόμηση ενέργειας. Μια αόρατη περτελαιοπηγή

Ενεργειακά έργα είναι και η ενίσχυση του θερμικού κελύφους όλων των σχολίων και λοιπών δημοτικών κτιρίων, η εγκαταστάσεις ανάκτησης θερμότητας, η αναπλήρωση της θερμότητας από γεωθερμία καθώς και η τοποθέτηση Φ/Β συστημάτων στις στέγες των κτηρίων αυτών τώρα πια που τα Φ/Β έχουν γίνει προσιτά. Κατ΄ αρχήν  θα τεθεί ένας στόχος ο οποίος λόγω της διαλειπτικής χρήσης γραφείων και διδακτηρίων μπορεί να γίνει εφικτός. Τα κτίρια αυτά να γίνουν μηδενικής εκπομπής ρύπων (ή μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας από τα δίκτυα). 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!