Πέμπτη 24 Αυγούστου 2017

Πρόταση πολιτών για την Πλατεία Ωρολογίου και την Πλατεία Πλατάνων




Τις προάλλες είδα δύο γνωστές κυρίες να συνεργάζονται σε ζαχαροπλαστείο της πόλης έχοντας ένα μάτσο χαρτιά μπροστά τους. Ήταν προφανές ότι δεν είχαν βγει για καφέ. Τις ρώτησα τι σχεδιάζουν και μου απήντησαν με περηφάνια ότι ετοιμάζουν μια πρόταση προς το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης. Τις εξήγησα πόσο υπερήφανος αισθάνομαι κι εγώ που τις έχω συμπολίτησες και συνυπέγραψα το κείμενο.  Ιδού:
Πρόταση – Αίτημα πολιτών της Βέροιας
για την Πλατεία Ωρολογίου και την Πλατεία Πλατάνων


Σήμερα, …-08-2017, κατατίθεται στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας, η παρούσα πρόταση, κατά το άρθρο 215 παρ. 3 του Κώδικα Δήμων, όπου αναφέρεται ότι: «Οι δημότες και οι κάτοικοι μπορούν επίσης να καταθέτουν προτάσεις για την επίλυση διαφόρων ζητημάτων αρμοδιότητας του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου ή του συμβουλίου του τοπικού ή δημοτικού διαμερίσματος. Οι προτάσεις συζητούνται υποχρεωτικά στο οικείο συμβούλιο, εφόσον έχουν κατατεθεί από τουλάχιστον είκοσι πέντε (25) άτομα και ενημερώνονται οι ενδιαφερόμενοι για τη σχετική απόφαση που λαμβάνεται».
Καταθέτουμε συνημμένα τα ονοματεπώνυμα …… δημοτών, ενυπόγραφα. Πριν από τη συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο, τα μέλη της πρωτοβουλίας αυτής επιθυμούν συνάντηση με τον κ. Δήμαρχο.
ΤΟ ΘΕΜΑ
Προτάσεις – Αιτήματα που θα αμβλύνουν τη δυσλειτουργία των δύο πλατειών (Ωρολογίου και Πλατάνων) και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών.
Α) ΠΛΑΤΕΙΑ ΩΡΟΛΟΓΙΟΥ
Η Πλατεία Ωρολογίου, η κεντρική πλατεία της πόλης μας, σήμερα, περισσότερο από οκτώ χρόνια μετά από την ανάπλασή της, είναι ένας «έρημος τόπος», ένας τόπος που «διώχνει» αντί να προσελκύει τους ανθρώπους. Και οι λίγοι που τη διασχίζουν σπεύδουν να διαβούν τάχιστα την πλατεία ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΙΠΟΤΑ που να σε κρατάει σε αυτήν.
Τα προβλήματα:
1)      Οι υπερήλικες δεν έχουν μια γωνιά να ξαποστάσουν, οι γονείς με μικρά παιδιά τρέμουν να τα αφήσουν να τρέξουν, καθώς παντού υπάρχουν μαρμάρινες «παγίδες», με αποκορύφωμα το ΑΚΡΩΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ μνημείο των πεσόντων, με τα αιχμηρά γυαλιά που προεξέχουν (έχουν ήδη προκληθεί πολλά ατυχήματα με θύματα παιδιά).
2)      Απαράδεκτη είναι η κατάσταση με το σιντριβάνι (που για άγνωστους λόγους δεν λειτουργεί) και «χάσκει» εδώ και χρόνια, ένα ξερόκουτο με πέτρες και καλώδια.
3)      Αδικαιολόγητα εκτεταμένη είναι η πλακόστρωση, που τους θερινούς μήνες αντί να είναι για τους μη προνομιούχους δημότες ένα καταφύγιο δροσιάς και ανάπαυλας, κατέληξε να είναι ένας εφιαλτικός ΘΕΡΜΟΣΥΣΣΩΡΕΥΤΗΣ, ένας ΠΡΟΣΩΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΔΙΩΚΤΗΣ, για ντόπιους και περαστικούς.
4)      Το ελάχιστο περιφερειακό πράσινο δεν αρκεί για να εκτονώσει την συσσωρευμένη λάβα της πλατείας.
Τα προβλήματα αυτά, μαζί με την ερήμωση του δημόσιου κτιρίου (πρώην Δικαστήρια) συνιστούν μια εικόνα αφημένης πόλης, ενώ η πλατεία, στην καρδιά της πόλης, έπρεπε να είναι ο πιο φροντισμένος χώρος της. Πόλεις πολύ λιγότερο προικισμένες με φυσικά πλεονεκτήματα από ό,τι η Βέροια, π.χ. η Λάρισα, ουσιαστικά «άλλαξαν» το πρόσωπό τους μέσα από την φροντίδα που δείχνουν για τους δημόσιους χώρους τους: η Λάρισα σήμερα φημίζεται για τις πλατείες της, που διαθέτουν γλυπτά, νερά, πολλά δέντρα, και συγκεντρώνουν περιμετρικά όλη την τουριστική κίνηση.
Τα παραπάνω τεκμηριώνονται με τις φωτογραφίες που επισυνάπτονται.
Οι ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ μας:
1)      Ζητούμε την άμεση επιδιόρθωση και συνεχή λειτουργία (και σωστή συντήρηση) του σιντριβανιού, που θα βελτιώσει και αισθητικά και περιβαλλοντικά την πλατεία. Επίσης να λειτουργήσουν ξανά οι παράπλευρες κρήνες προς τη μεριά του δρόμου. Μόνο αν αυτό είναι εντελώς αδύνατο, τότε οι χώροι αυτοί να φυτευτούν και να γίνουν παρτέρια.
2)      Ζητούμε να φυτευτούν δέντρα στο άδειο πλακοστρωμένο τμήμα της πλατείας, δημιουργώντας σκιασμένες διαδρομές, και καθιστικά - σημεία στάσης κάτω από τα δέντρα.
3)      Ζητούμε να λυθεί το πρόβλημα των διελεύσεων των πεζών. Είναι απαράδεκτο οι άνθρωποι να μην μπορούν να περάσουν στην πλευρά της Πλατείας προς την οδό 16ης Οκτωβρίου, από το σύμπλεγμα Μνημείο – σιντριβάνι – τείχος, που είναι κολλητά το ένα στο άλλο. Επίσης να επιδιορθωθεί, στα σημεία που έχει χαλάσει, το ξύλινο πάτωμα – διάδρομος, και γενικά να επιδιορθωθούν οι φθορές στα δάπεδα και τις κατασκευές που και επικίνδυνες και αντιαισθητικές είναι.
Β) ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΛΑΤΑΝΩΝ
Η Πλατεία Πλατάνων, που βρίσκεται στην οδό Κεντρικής, γειτονεύει μ’ ένα μνημείο μεγάλης ιστορικής σημασίας, την Παλιά Μητρόπολη, που είναι πλέον, μετά από την αποκατάστασή της, το μεγαλύτερο τουριστικό αξιοθέατο της πόλης. Η Πλατεία Πλατάνων απέχει από την Παλιά Μητρόπολη μόλις 40 μέτρα, αλλά αντί να λειτουργεί ως πλατεία, είναι χώρος δωρεάν στάθμευσης οχημάτων. Τα τρία της πλατάνια δεν σκιάζουν τους δημότες παρά τα σταθμευμένα αυτοκίνητα που πολλά εξ αυτών δεν μετακινούνται ποτέ.
Το ΑΙΤΗΜΑ μας:
Άμεσα η Πλατεία να πάψει να είναι πάρκινγκ. Να φροντιστεί ο χώρος και να δοθεί στο κοινό ως χώρος ανάπαυλας και δροσιάς.
ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Υπάρχουν συσσωρευμένα ανάλογα προβλήματα που αφορούν το δημόσιο χώρο της πόλης και ακόμη επιζητούν τη λύση τους. Στην παρούσα φάση αρκούμαστε στα δύο αυτά αιτήματα προσδοκώντας την άμεση λύση τους και επιφυλασσόμεθα να καταθέσουμε κι άλλες προτάσεις για επίλυση προβλημάτων που χρονίζουν στην πόλη.

Ακολουθούν υπογραφές ……. πολιτών.


Εικόνες από την κεντρική Πλατεία της Λάρισας, όπου τα δέντρα δημιουργούν ένα φιλικό για τους ανθρώπους περιβάλλον!

Για την ιστορία οι κυρίες ήσαν η Ερμιόνη Κρουστάλη και η Λίλα Βαρελοπούλου. Οι υπογραφές πάνω από 150 αν και χρειάζονταν μόνον 25,  Ακόμη κι αν η πρόταση πέσει στο κενό, πολύ πιθανόν σε σχέση με την ποιότητα της διοίκησης αυτής της πόλης, θα μείνει τουλάχιστον ένας προβληματισμός και μιά αίσθηση αισιοδοξίας που έχουμε τόσο ανάγκη σήμερα.

7 σχόλια:

  1. Ο δημότης στη Βέροια έχει μάθει να κινείται (νωχελικά) κατόπιν εορτής. Όταν γινόταν τα έργα στο ρολόι και στην ανάπλαση της πόλης κανείς δεν αντιδρούσε. Όλοι μούγκα. Άφαντοι. Τώρα κάνουνε κριτική εκ του ασφαλούς και μας πρήζουνε στα κοινωνικά δίκτυα για το πως ήταν πριν η πόλη και πως έγινε μετά. Οι δημότες αυτής της πόλης έχουν για δημοτική αρχή αυτούς που τους αξίζουν. Βέβαια ο τωρινός δήμαρχος για μένα είναι επιτυχημένος! Γιατί; Γιατί δεν κάνει απολύτως τίποτα. Οπότε δεν καταστρέφει σαν την προηγούμενη και τον προηγούμενο. Έτσι φαίνεται πως γι' αυτήν την 5ετία στέκεται τυχερή η Βέροια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι αν βέβαια ως προς την απόδοση του νυν Δημάρχου η διαπίστωση είναι οξυδερκής, για την συμπεριφορά των πολιτών σε σχέση με το έργο της λεγόμενης αναπλάσεως ήταν πέρα για πέρα άδική. Στο έργο αυτό οι πολίτες αντέδρασαν προσέφυγαν στο διοικητικό εφετείο έκαναν παρατηρήσεις, ξεφώνησαν αν θες, και εν τέλει κανείς δεν τους άκουσε. Στο blog αυτό υπάρχει πλήρες ιστορικό. Ψάξε και θα το βρεις.

      Διαγραφή
    2. Ε, όχι και πέρα για πέρα άδικη. Νομίζω πως τους καλοπιάνεις! Μήπως θέλεις να κατέβεις προσεχώς; :)) Πόσο ποσοστό δημοτών σε σχέση με τον πληθυσμό της πόλης συμμετείχε στην αντίδραση; Πόσοι; Πες μου και σε απόλυτο αριθμό αν σε φοβίζει να γράψεις το ποσοστό. Η αντιπολίτευση που ήταν; Το μόνο που κάνουν είναι να κάθονται στον καναπέ αμφότεροι και να εξαπολύουν μύδρους στο facebook για την κατάσταση που περιήλθε η πόλη. Μάλιστα το κάνουν και πρώην συντρόφια που ψηφίζανε στο ΔΣ τότε, δαγκωτό ότι έλεγε η Δήμαρχος. Μετά κάνανε και μηνύσεις και αυτές υπό τη σκέπη άλλου φορέα. Σου ξαναγράφω, ότι μας αξίζει έχουμε και πολύ φοβάμαι πως θα έχουμε και το '19.-

      Διαγραφή
    3. 150 έμποροι οι οποίοι όχι μόνον υπέγραψαν αλλά και πλήρωσαν τον δικηγόρο είναι πάρα πολλοί. Δεν φαντάζομαι να ήθελες υπογραφή και από τους γύφτους; Αυτοί ούτε την υπογραφή τους δεν μπορούν να βάλουν.

      Διαγραφή
    4. Μην υποβαθμίζεις τη συζήτηση με γιούφτους. Επίσης δεν σου αντιπαρατίθεμαι. Πιστεύω πως κατάλαβες το πνεύμα μου. Μπράβο στους εμπόρους αν και ήταν πολύ λιγότεροι από 150. Μάλλον οι μισοί. Όπως και νάχει και οι 150, τραγικά λίγοι είναι. Και ξαναρωτώ; Η αντιπολίτευση που ήταν. Πολλοί από αυτούς θα ξαναζητήσουν την ψήφο μας. Βλέπεις κανένα λόγο για να τη δώσουμε; Κάποια προσφορά στην πόλη; Κάποια αντίσταση στην καταστροφή;

      Διαγραφή
    5. Απ' ότι καλά κατάλαβα από τις προηγούμενες εκλογές υποψήφιος είναι αυτός που μπορεί να αντέξει το βάρος του προεκλογικού αγώνα. Από εκεί και μετά αυτό δομεί και ορίζει κάθε σχέση μεταξύ αυτού και των δημοτικών του συμβούλων. Μετά απ' αυτό και ίσως κάποια άλλα που αυτήν την στιγμή δεν μπορώ να γνωρίζω, έρχεται ο δήμος. Τα έργα για παράδειγμα, έμαθα συζητώντας αυτοδιοικητικούς άλλων πόλεων, είναι εργαλείο πλουτισμού ή εν πάση περιπτώσει αύξησης του προσωπικού εισοδήματος των εμπλεκομένων και αυτό καθιστά δευτερεύουσες έως τριτεύουσες τις άλλες σκοπιμότητές τους. Το κακό είναι πως αυτή η αντίληψη έχει ποτίσει όλη την κοινωνία. Αν εξαιρέσεις εμένα, εσένα και μερικούς ακόμη αφελείς, όλοι γνωρίζουν και αποδέχονται αυτήν την αποστολή των δημόσιων έργων. Πάρε για παράδειγμα την γέφυρα Κούσιου. Αν τελειώσει με υπέρβαση 150% (γιατί κάπου τόσο θα είναι η ελάχιστη υπολογιζόμενη υπέρβαση) τότε θα είναι καλώς καμωμένη. Κανείς δεν θα νοιαστεί.
      Σε κάλυψα νομίζω

      Διαγραφή
  2. Απέμεινα ενεός. Τέτοια ανάλυση δεν την περίμενα με τίποτε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!