Παρασκευή 25 Μαΐου 2018

Ωδή στον αυθαίρετο οικιστή



O Δήμος Βεροίας με πάει τον τελευταίο καιρό από έκπληξη σε έκπληξη. Ευχάριστες εκπλήξεις γενικά. Απαντά σε ερωτήματα που του θέτω και μάλιστα χωρίς να περιμένει να παρέλθει το περιθώριο των 50 ημερών που απαιτούσε ο 2690/99 ή των 20 που απαιτούσε η τροποποίησή του. Δυστυχώς οι ευχάριστες εκπλήξεις σταματούν εκεί. Μετά αρχίζουν συνήθως τα στενάχωρα.


Η πρώτη έκπληξη ήρθε με την έγκαιρη απάντηση αυτού εδώ. Για όσους βαριούνται να ανοίξουν το link ζήτησα να μάθω γιατί δεν λειτουργεί το ασανσέρ και ο διάδρομος στην περιοχή Εληάς καθώς και να μου δώσουν τον φάκελο της οικοδομικής άδειας των κατασκευών, τις εγκρίσεις από το Δασαρχείο και την έγκριση περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Τα τελευταία τα έχω πάρει ήδη από το δασαρχείο αλλά όταν έκανα την αίτηση δεν τα είχα. 

Πατήστε το να μεγαλώσει
Το στοιχείο της έκπληξης βρίσκεται στο σώμα της απάντησης. «…ο εξωτερικός ανελκυστήρας και ο κυλιόμενος διάδρομος κατασκευάστηκαν στα πλαίσια του έργου ολοκληρωμένο σχέδιο αναβάθμισης αστικού τοπίου στη Βέροια …» για να συνεχίσει «πρόκειται για κατασκευές σε κοινόχρηστους χώρους που εμπίπτουν στις διατάξεις της υπ’ αριθ 52719/2001 απόφασης του ΥΠΕΧΩΔΕ (ΦΕΚ 16638/13-12-01) και σε συνδυασμό με την εγκύκλιο 61/85 δεν απαιτείται οικοδομική άδεια  (άρθρο 20 του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού, Ν.4067/2012 …Κατασκευές σε δημόσιους κοινόχρηστους χώρους 1. Στους δημόσιους κοινόχρηστους χώρους του οικισμού επιτρέπονται κατασκευές για: α) τη διαμόρφωση του εδάφους, όπως κλίμακες τοίχοι, διάδρομοι, κεκλιμένα επίπεδα, μηχανικά μέσα κάλυψης υψομετρικών διαφορών, καθώς και κατασκευές για την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία ή/και εμποδιζόμενων ατόμων).» 

Πραγματικά συγκινήθηκα. Το ένα καλό μετά το άλλο. Και καλοί λειτουργοί (απαντούν) και καλοί άνθρωποι (φροντίζουν τους ανάπηρους). Δεν χρειάστηκε και πολύ βέβαια για να λιώσει η γλυκερή εικόνα. 

Ο χώρος στον οποίο είναι κατασκευασμένα τα ανυψωτικά και μεταφορικά συστήματα δεν είναι κοινόχρηστος! Είναι πάρκο. Δηλαδή μια οιονεί δασική έκταση της απολύτου εποπτείας του Δασαρχείου. Έχτισαν αυθαίρετα. Κατασκεύασαν σιδερένια και μηχανικά αντικείμενα χωρίς έγκριση από την δασική υπηρεσία, η οποία το μόνο που τους είχε παρέξει ήταν μια φυτοτεχνική άδεια

Το ύψος της ζημίας (καθαίρεση συν πρόστιμα) είναι κατ’ ελάχιστον 150 χιλ €. Με δεδομένο το γεγονός ότι με έχουν κυνηγήσει με τον πιο απεχθή δικαστικό τρόπο, δεν έχω κανέναν ενδοιασμό στο να πράξω το καθήκον μου ως πολίτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!