Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018

Συμπεριφορές Δημόσιων λειτουργών (Ι)


Ο πράγμα ήταν έτσι κι αλλιώς χάλια. Μπορεί να διορθώθηκε ανεπαίσθητα την περίοδο της διοίκησης Σαμαρά Βενιζέλου με την διάταξη που σε έθετε εκτός δημοσίου αν είχες παραπεμφθεί, αλλά με το που ήρθαν οι αριστεροί και με διάταξη του Κατρουγκάλου αυτό καταργήθηκε, οι δημόσιοι λειτουργοί ξαναξεσάλωσαν. (σαλός=ο τρελός, «εκσαλώνομαι»= αποτρελαίνομαι). Θα παρουσιάσω συμπεριφορές Δημόσιων υπαλλήλων και τα επιδιώξω να τις ερμηνεύσω. Στοιχεία για σκέψη θα παρέξω δηλαδή. Το πράγμα αν και είναι ερμηνεύσιμο θέλει προσωπικές αντοχές για να το καταπιείς.  Κάτι σαν την προδοσία στο Μακεδονικό. Με το που το βλέπω το θέμα στην ΤV αλλάζω κανάλι.

Πριν μέρες είχα καταθέσει ένα αίτημα στην Αρχαιολογική υπηρεσία. Ένα νομιμότατο και στοιχειώδες αίτημα. Να δω τα περιεχόμενα ενός φακέλου ο οποίος ούτε προσωπικά στοιχεία περιείχε ούτε βιομηχανική Ιδιοκτησία πολλώ δε μάλλον δεν ήταν πρακτικά Υπουργικού συμβουλίου. Ήταν το φάκελος αδειοδότησης του έργου των «Αστικών Αναπλάσεων» του Δήμου Βεροίας. Ξέρετε,  πλακάκια, δενδράκια, κράσπεδα. Για να μη τα πολυλογώ βάζω το κείμενο της αιτήσεως.

ΠΡΟΣ ΤΗΝ

Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας

Με την παρούσα ζητώ αντίγραφο του τοπογραφικού διαγράμματος που συνόδευε την υπό στοιχεία ΥΠΠΟΤ/ΓΔΑΠΚ/ΑΡΧ/Α1/Φ17/45511/2258 (ΑΔΑ Β49ΗΓ-ΖΑ5) έγκριση και τηρείται από την υπηρεσία σας.
ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Στην πόλη μας έχει εκτελεστεί το έργο Ολοκληρωμένο Σχέδιο Αναβάθμισης Αστικού Τοπίου την περίοδο 2012-2015. Μετά από έρευνα που έκανα, δηλαδή αιτήσεις προς το Δασαρχείο της πόλης και τον Δήμο Βεροίας, ανακάλυψα ότι δύο στοιχεία του έργου έχουν χαρακτηριστικά αυθαιρέτου. Δηλαδή ο ανελκυστήρας και ο μηχανικός διάδρομος μεταφοράς πεζών στην περιοχή μεταξύ των οδών Στρατού και Ανοίξεως (ανατολικά και δυτικά αντίστοιχα) και Ναού Αγίων Αναργύρων και Τουριστικού Περιπτέρου Εληάς (Βόρεια και Νότια). Έχω καταγγείλει το αυθαίρετο στο Δασαρχείο Βεροίας την 29/5/18. Από τα δύο κατασκευάσματα ο μεν διάδρομος ευρίσκεται σε βαθύ επίχωμα (~4 m) ο δε ανελκυστήρας ακριβώς κάτω από την οφρύ του πρανούς του πρασίνου. (Περιοχές αρχαίου τείχους (;)). Στην έγκριση δίδονται σαφείς και εκτενείς οι οδηγίες προς τον Δήμο, πράγμα που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η Υπηρεσία σας επέβλεψε την εφαρμογή τους βασιζόμενη σε κάποιο τοπογραφικό. Εξάλλου στην παράγραφο 12 του οικείου εγγράφου αναφέρεται: «12. Τα τροποποιημένα, σύμφωνα με τα ανωτέρω, σχέδια να κατατεθούν για θεώρηση στη Διεύθυνση Βυζαντινών Αρχαιοτήτων».
ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ
Ζητώ αντίγραφο του τοπογραφικού που τηρεί η υπηρεσία σας, το οποίο αφορά στο έργο των επεμβάσεων και κυρίως στις εργασίες που εκτελέστηκαν στην επίδικο περιοχή.
ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ
Το άρθρο 10 του Συντάγματος των Ελλήνων και ο Ν2690/99 όπως αυτός τροποποιήθηκε με τους 2880/01,3230/04,3242/04 και 3345/05, καθώς και όπως επεκτάθηκε με τον 3448/2006.  Όσον αφορά στην προθεσμία, αυτή ορίζεται με το άρθρο 5 §6 («6. Η χρονική προθεσμία για την χορήγηση εγγράφων κατά τις παραγράφους 1 και 2 ή την αιτιολογημένη απόρριψη της σχετικής αίτησης του πολίτη είναι 20 ημέρες»)


Όταν κατέθεσα την αίτηση η υπάλληλος που το παρέλαβε μου είπε χαμογελώντας πονηρά. «Δηλαδή μας δίνεται 20 ημέρες;» Δεν κατάλαβα ότι ήταν ένας σαρκασμός στα μούτρα μου και απάντησα «Μα μπορείτε να μου επιτρέψετε απλώς μέσα σε τρεις ημέρες»
Και όπως συνήθως συμβαίνει ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και έληξε το 20ήμερο που δίνει ο Νόμος 2690/99 (τροποποιημένος)  για να δοθούν στον πολίτη έγγραφα από φακέλους που τηρούνται σε υπηρεσίες. Αυτό συνέβη το Σαββάτο 30/06/18.  Κι επειδή ήταν Σαββάτο η εκπνοή της προθεσμίας σκέφτηκα πως είχα κάθε λόγο να τηλεφωνήσω από την Παρασκευή 29/06/18 και να ρωτήσω για την τύχη της αιτήσεώς μου.
Και τότε άρχισαν τα θαύματα.
Πρώτο τηλέφωνο στην Γραμματεία: Ποιος χρεώθηκε την αίτηση. Ευγενικότατη απάντηση οι μηχανικοί πάρε αργότερα.
Δεύτερο τηλέφωνο: Δεν απαντούσε, δούλευε. Λογικό
Τρίτο τηλέφωνο: Η κυρία έλειπε
Τέταρτο τηλέφωνο: Το σήκωσε η Αρχιτέκτων (;) (Ίσως και αρχαιολόγος)κυρία Χει (Έχει κι άλλους χαρακτήρες το όνομα αλλά ας κρατήσουμε και κάποιους κανόνες αβροφροσύνης. Εξ άλλου όσοι ξέρουν θα καταλάβουν, όσοι δεν ξέρουν δεν έχουν λόγο να μάθουν). 
Ερώτηση: Πήρα να ρωτήσω για το Τοπογραφικό που ζήτησα αυτό κάτω από την Εληά, αν θυμάστε
Απάντηση Την υπόθεση την έχει χρεωθεί ο κύριος Γρ (Αρχαιολόγος)  και θα σας απαντήσει
Δεύτερη ερώτηση: Θετικά ή αρνητικά;
Νέα απάντηση: Θα σας απαντήσει γραπτά. Αλλά αυτό τον καιρό είναι απασχολημένος.
Κάθε νέα ερώτηση γινόταν πλέον περιττή. Το μήνυμα ήταν πλέον σαφές. Θα έχω μια γραπτή απάντηση σε δύο μήνες. Νωρίτερα είναι αδύνατον αυτή ειδικά η υπηρεσία να απαντήσει. Η παράδοσή του ΚΑΣ με τις εμβληματικές καθυστερήσεις του Ελληνικού (δεκαετία και βάλε) είναι εμφυτευμένη σε κάθε αρχαιολογική υπηρεσία της χώρας. Έχει εξήγηση. Έχοντας υπερβολικές εξουσίες από τον νομοθέτη και όχι τα εργαλεία να τις ασκήσουν αρκούνται σε ένα ανούσιο και συχνά καταστροφικό παιχνίδι. Καθυστερούν μέχρι θανάτου. Αν το καλοσκεφτείς μπορεί όταν απαντηθώ να φοράω παλτό ή και να μην απαντηθώ ποτέ στη ζωή μου.
Τι όφειλε να κάνει τώρα αυτή η υπηρεσία;  Ας δούμε πρώτα τον Νόμο.
Άρθρο 5
Πρόσβαση σε έγγραφα
1. Κάθε ενδιαφερόμενος έχει το δικαίωμα, ύστερα από γραπτή αίτησή του, να λαμβάνει γνώση των διοικητικών εγγράφων. Ως διοικητικά έγγραφα νοούνται όσα συντάσσονται από τις δημόσιες υπηρεσίες, όπως εκθέσεις, μελέτες, πρακτικά, στατιστικά στοιχεία, εγκύκλιες οδηγίες, απαντήσεις της Διοίκησης, γνωμοδοτήσεις και αποφάσεις.
2. Όποιος έχει ειδικό έννομο συμφέρον δικαιούται, ύστερα από γραπτή αίτησή του, να λαμβάνει γνώση των ιδιωτικών εγγράφων που φυλάσσονται στις δημόσιες υπηρεσίες και είναι σχετικά με υπόθεσή του η οποία εκκρεμεί σε αυτές ή έχει διεκπεραιωθεί από αυτές.
3. Το κατά τις προηγούμενες παραγράφους δικαίωμα δεν υφίσταται στις περιπτώσεις που το έγγραφο αφορά την ιδιωτική ή οικογενειακή ζωή τρίτου, ή αν παραβλάπτεται απόρρητο το οποίο προβλέπεται από ειδικές διατάξεις. Η αρμόδια διοικητική αρχή μπορεί να αρνηθεί την ικανοποίηση του δικαιώματος τούτου αν το έγγραφο αναφέρεται στις συζητήσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, ή αν η ικανοποίηση του δικαιώματος αυτού είναι δυνατόν να δυσχεράνει ουσιωδώς την έρευνα δικαστικών, "διοικητικών," αστυνομικών ή στρατιωτικών αρχών σχετικώς με την τέλεση εγκλήματος ή διοικητικής παράβασης.
***Η λέξη "διοικητικών" προστέθηκε στην παρ.3 με την παρ.2 άρθρ,8 Ν.2880/2001,ΦΕΚ Α 9/30.1.2001.
4. Το δικαίωμα των παρ. 1 και 2 ασκείται : α) με μελέτη του εγγράφου στο κατάστημα της υπηρεσίας, ή β) με χορήγηση αντιγράφου, εκτός αν η αναπαραγωγή τούτου μπορεί να βλάψει το πρωτότυπο. Η σχετική δαπάνη αναπαραγωγής βαρύνει τον αιτούντα, εκτός αν ο νόμος ορίζει διαφορετικά. Αν πρόκειται για πληροφορίες ιατρικού χαρακτήρα, αυτές γνωστοποιούνται στον αιτούντα με τη βοήθεια γιατρού, ο οποίος ορίζεται για το σκοπό αυτόν.
5. Η άσκηση του κατά τις παρ. 1 και 2 δικαιώματος γίνεται με την επιφύλαξη της ύπαρξης τυχόν δικαιωμάτων πνευματικής ή βιομηχανικής ιδιοκτησίας.
"6. Η χρονική προθεσμία για τη χορήγηση εγγράφων κατά τις παραγράφους 1 και 2 ή την αιτιολογημένη απόρριψη της σχετικής αίτησης του πoλίτη είναι είκοσι (20) ημέρες."
***Η παρ.6 αντικαταστάθηκε ως άνω με την παρ.2 του άρθρου 11 του Ν. 3230/2004 (ΦΕΚ Α 44)
Τι έπρεπε να κάνει η υπηρεσία
Δηλαδή μέσα στο πρώτο 20ήμερο όφειλαν ή να απαντήσουν, να με καλέσουν δηλαδή και να μου ανοίξουν τον φάκελο, να τον διαβάσω και να επιλέξω τι θα φωτοτυπήσω να τους πως ευχαριστώ και να φύγω. Από την στιγμή που δεν έπρεπε κατά τη γνώμη τους να το κάνουν όφειλαν να μου στείλουν μέσα σ’  αυτήν την προθεσμία των 20 ημερών να μου έχουν ήδη απαντήσει γιατί δεν πρέπει να μου δείξουν τα περιεχόμενα του φακέλου τους. Παρανομούν λοιπόν.
Τι πρέπει να κάνει ο πολίτης
Τι πρέπει να κάνω εγώ που θέλω πράγματι να ενημερωθώ πάνω στα περιεχόμενα του φακέλου. Να γράψω μια αναφορά όπου θα περιγράφω τι ζήτησα, γιατί το ζήτησα, (ο εισαγγελέας θέλει πάντα να μάθει που δίνει την αρωγή του), το ιστορικό της υποθέσεως δηλαδή και τους Νόμους με βάση τους οποίους αιτήθηκα ότι αιτήθηκα, να πάω στα δικαστήρια να στηθώ στον διάδρομο μια δυό ώρες και να πείσω μετά τον εισαγγελέα για το δίκαιο του αιτήματός μου.
Εγώ θα το κάνω. Δεν ξέρω πόσοι άλλοι στην πόλη θα είχαν την ψυχική δύναμη και τον χρόνο για κάτι τέτοιο.  Δεν ξέρω πως λέγεται το καθεστώς στο οποίο ζούμε. Καθεστώς των τολμηρών αργόσχολών; Δικτατορία των μοχθηρών μειονοτήτων;
Δεν ξέρω.
ΥΓ. Θα συνεχίσω και με την συμπεριφορά των στελεχών της Διευθύνσεως Ανάπτυξης και περιβάλλοντος.

2 σχόλια:

  1. Βρες ενα φιλο σου δικηγορο (να μην χρεωνει δηλαδη, τετοιος φιλος) και καθε φορα που κανεις αιτηση να υπογραφει απο κατω σαν πληρεξουσιος δικηγορος σου! Τσιμπανε τα δημοσιουπαλληλακια, ειδικα αν στειλεις τον δικηγορο 1-2 φορες να ρωτησει γιατι δεν απαντανε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα γινόταν κι έτσι. Μόνο που στην περίπτωση αυτή το παιχνίδι διακρίνεται από την σφοδρότητά του. Διάβασε σε παρακαλώ το μεθεπόμενο κείμενο. Δίνει κάποιες νύξεις.
    Αν πάντως προβληματίζεσαι για το τι μέλει γενέσθαι, σου λέω ότι υπάρχει λύση. Θέλει όμως υπομονή και προσοχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!