Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019

Τελειώνοντας την έρευνα που όφειλα ως πολίτης να κάνω


Κάπου εδώ τελειώνει και η παράθεση των αποτελεσμάτων της μικρής και ερασιτεχνικής έρευνας που έκανα σε σχέση με τον θόρυβο που έγινε πάνω στην διαχείριση των ΕΕΛ της Βέροιας. Μένει μια περιήγηση στο διαδίκτυο και κάποια συμπεράσματα.


Μια περιήγηση στο διαδίκτυο
Ταυτόχρονα έκανα και σχετική έρευνα στο Διαδίκτυο. Ο πρώτος έλεγχος ήταν στον διαδικτυακό τόπο «Διαύγεια» όπου μετά το 2011 δημοσιεύονται όλες οι αποφάσεις της Διοικήσεως  καθώς και συμβάσεις, πληρωμές κλπ. Εκεί βρήκα κατ’ αρχήν την τελευταία σύμβαση που έχει υπογραφεί μεταξύ εργολάβου και ΔΕΥΑΒ. Η ΑΔΑ της και τα περιεχόμενά της έχουν αναφερθεί παραπάνω. Κατόπιν πήρα το ΑΦΜ του εργολάβου από αυτήν την απόφαση και το εισήγαγα ξανά το παράθυρο έρευνας για να δω τι άλλες συμβάσεις είχε υπογράψει ο εργολάβος. Οι μόνες που βρήκα ήταν η προηγούμενη σύμβαση με την ΔΕΥΑ Βεροίας. Επρόκειτο για την ΑΔΑ ΒΖΨΧΟΛΠ9-ΦΒΙ και ήταν η 5485/3-12-2015.Εκ μέρους της ΔΕΥΑΒ υπογράφει ο κ.Νικόλαος  Μωυσιάδης (τότε πρόεδρος Δ.Σ. ΔΕΥΑΒ) και ο τίτλος της ήταν: «Λειτουργία γραμμής ιλύος και εφαρμογή μικροοργανισμών για μείωση της παραγόμενης λυματολάσπης του ΒΚ Βεροίας». Με απλά λόγια μέχρι το 2019 ο εργολάβος λειτουργούσε και την γραμμή λυμάτων εξωσυμβατικά, αν όχι παράνομα. Βρήκα ακόμη τρεις αναρτήσεις. Δύο ήσαν Χρηματικά Εντάλματα Πληρωμής και μία ήταν πρακτικά Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΒ.

Ακολούθως άνοιξα το googlemaps (και googleearth) για να δω τις εγκαταστάσεις του Β.Κ.  Ανοίγοντας το αντίστοιχο site είδα ένα ίχνος εξαιρετικά βρόμικων νερών μέσα στην ροή της Τάφρου  66. Η βρωμιά αναγνωριζόταν από την χρωματική διαφορά των νερών που εξέβαλαν στην τάφρο σε σχέση με αυτά της κύριας ροής. Ήταν σκουρότερα. Η φωτο ένθετη.

Η παρουσίαση του εργολάβου στο Δημοτικό Συμβούλιο την 20/11/2019.
Το τελευταίο επεισόδιο της έρευνας ήταν η παρουσίαση του φερόμενου ως εκπροσώπου του εργολάβου, της λειτουργίας του Β.Κ. και των αποτελεσμάτων που έχει όλα αυτά τα χρόνια η χρήση μικροοργανισμών για μείωση της λάσπης που παράγεται, στο Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας. Κάτι τέτοιο ήταν εξ αρχής περίεργο. Μετά από έξι χρόνια εφαρμογής θα όφειλαν την παρουσίαση αυτή να την είχαν κάνει στελέχη της ΔΕΥΑΒ και συγκεκριμένα οι υπεύθυνοι για την λειτουργία του Β.Κ.. Ήταν σαφές ότι επρόκειτο για μια νευρική κίνηση κάποιων ανθρώπων που καταλάβαιναν ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά στον Β.Κ. και για να ξεφορτωθούν τις ευθύνες τους φώναξαν τον εργολάβο να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά. Το θέμα είναι ότι αυτός το έκανε ή επιδίωξε να το κάνει για δικό τους όφελος.
Επρόκειτο για μια ενημέρωση γεμάτη ένταση, κάποιες απειλές, πολλή αγένεια και τελικά στείρα. Η παρουσίαση έγινε όπως γράφτηκε και πιο πάνω την 20/11/2019. Το βασικό στοιχείο που προέκυψε από αυτήν την άγονη διαδικασία ήταν η παραδοχή εκ μέρους του εργολάβου ότι η μέθοδος που εφάρμοζε δεν ήταν πιστοποιημένη

Τα πρώτα συμπεράσματα 
Δεν μπορώ να δηλώσω ότι έχω εδραία την πεποίθηση ότι στις ΕΕΛ Βεροίας συντελείται κάποια βαριά παράβαση, παρόλα αυτά όμως τα στοιχεία δείχνουν πως στις ΕΕΛ Βεροίας τα τελευταία 6 χρόνια εισήλθαν περίπου 60 χιλ τόνοι ξένης λυματολάσπης και παρήχθησαν 30 χιλ τόνοι. Με δεδομένο ότι η λάσπη μειώνεται κατά 70% κατά τη δήλωση του εργολάβου και το υπογεγραμμένο συμβόλαιο, 30 χιλ τόνοι οδηγήθηκαν στη περιφερειακή Τάφρο 66.
Ο εργολάβος φέρνοντας αυτούς του 60 χιλ τόνους εισέπραξε το ποσόν των 60.000 Χ 12=720.000 € όπως ο ίδιος ομολόγησε. Ακόμη η ΔΕΥΑΒ πλήρωσε 6 Χ 61.000=366.000 € σε πρόσθετο ρεύμα για την επεξεργασία αυτών των 60 χιλ τόνων. Βέβαια έκανε και κάποιες οικονομίες σε έξοδα που όφειλε να κάνει. Οι οικονομίες αυτές όμως ήσαν προϊόν μιας παράνομης ενέργειας δηλαδή μιας περιβαλλοντικής επιβάρυνσης ανεξερεύνητου μεγέθους.Δηλαδή, το κόστος επεξεργασίας της λυματολάσπης από αστικά λύματα κυμαίνεται στη χώρα μεταξύ 25-40 €/τόνο. Δηλαδή ο κύκλος εργασιών που έκανε ο εργολήπτης πιθανόν να είναι και διπλάσιος απ’ όσον ισχυρίζεται. 

Πρέπει αναμφίβολα να ελεγχθεί αν έγιναν ζημιές στις ΕΕΛ και να καταλογιστούν στους υπεύθυνους. Αυτό σημαίνει μάλλον αναστολή της συμβάσεως. Μετά τον προσδιορισμό των ζημιών (αν υπάρχουν φυσικά) πρέπει, κατ΄ αρχήν να δοκιμάσουμε επιτέλους να λειτουργήσουμε by the  book και τις δύο γραμμές της εγκατάστασης (λυμάτων και ιλύος). Μετά να ξεκινήσει αργά και υπό απόλυτο έλεγχο, παρακολούθηση και τεκμηρίωση να δοκιμάζεται η προσθήκη των μικροοργανισμών, τους οποίους η ΔΕΥΑΒ θα αποκτήσει μέσω διαγωνισμού και αυστηρά περιγραμμένων προδιαγραφών. Τέλος να γίνει η σύγκριση μεταξύ των δύο μεθόδων (χωρίς και με χρήση μικροοργανισμών), να αποφασισθεί ποια λειτουργία θα επιλεγεί και να ανασυνταχθεί το εγχειρίδιο λειτουργίας των ΕΕΛ. Ότι δηλαδή όφειλε να γίνει εξ αρχής.

Τέλος ο λαός της πόλης οφείλει να μάθει δύο πράγματα. 
Το πρώτο είναι αν συνέβη κάποια ζημία στο περιβάλλον τα τελευταία 6 χρόνια εξ αιτίας χρήσεως εκτός προδιαγραφών των ΕΕΛ,
και το δεύτερο αν η ΔΕΥΑΒ υπέστη οικονομική ζημιά σε συνάρτηση με  το κέρδος που απεκόμισε ο  εργολάβος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!