Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018

Γέφυρα Κούσιου: Περιβαλλοντικά

Εδώ και κάτι μέρες διανέμω αργά και νωχελικά το παρακάτω κείμενο σ΄όσες ελεγκτικές υπηρεσίες του Δημοσίου γνωρίζω.



Με την παρούσα φέρω εις γνώσιν σας στοιχεία που αφορούν στην υλοποίηση των περιβαλλοντικών όρων κατασκευής του έργου «Γέφυρα  Τριποτάμου  στην  περιοχή Κτηνιατρείου Βέροιας (Γέφυρα Αδελφών Κούσιου)» .αρ πρωτ 7423/ 8-11-2017/ ΑΔΜΘ/ Δ/ΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ KAI ΧΩΡΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΧΩΡΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ. (ΑΔΑ: Ω0Ψ6ΟΡ1Υ-Β70) καταγγέλλοντας πρακτικές που οδηγούν στην παρανομία.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Την 08/11/2017 η υπηρεσία σας εξέδωσε την έγκριση περιβαλλοντικών όρων (ΕΠΟ) του ως άνω έργου. Σ’ αυτήν ο Δήμος καλείτο να εκτελέσει μια σειρά εργασιών μεταξύ των οποίων ήσαν και 

·         8.13 Τα  τοιχία  αντιστήριξης πίσω  από  τα  ακρόβαθρα της  γέφυρας να  περιοριστούν στο απολύτως απαραίτητο μήκος για την σύνδεσή της με το υφιστάμενο οδικό δίκτυο, ήτοι στο ακρόβαθρο Α1 το πέρας κατασκευής τους ορίζεται σε απόσταση 14μ. βόρεια του άξονα της γέφυρας - κατασκευή μόνον του τοιχίου Τ14Ν -, και 15 μ. νότια του άξονα της γέφυρας - κατασκευή μόνον του τοιχίου Τ15Μ. Στο ακρόβαθρο Α2 το πέρας κατασκευής των τοιχίων ορίζεται σε απόσταση 25 μ. βόρεια του άξονα της γέφυρας και 30 μ. νότια του άξονα της γέφυρας - τοιχίο τύπου 35Γ -. Η προτεινόμενη επένδυση των όψεών τους με πωρόλιθο να αντικατασταθεί με κάλυψη των όψεών τους με επιχώσεις και φυτεύσεις (σχετ. 90) (ΑΔΑ 6Θ0Δ4653Π4-Ο2Ι).
·         8.20 Να καθαιρεθούν τα δύο προσωρινά βάθρα στήριξης ικριωμάτων Β1 και Β2 και το προσωρινό κεντρικό. Πριν την καθαίρεση του βάθρου Β2 που βρίσκεται κάτω από το αρχαίο τείχος, να έχει ολοκληρωθεί η εγκεκριμένη μελέτη αντιστήριξης του εκεί πρανούς.

·         8.22 Να καλυφθούν με φυτεύσεις τα τμήματα των πρανών στα οποία εφαρμόσθηκαν αντιστηρίξεις με αγκύρια και επένδυση από εκτοξευόμενο σκυρόδεμα. Τα τελικά σχέδια των φυτεύσεων να περιληφθούν στην μελέτη διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου του Αρχαίου Τείχους (σχετ. 90).( 6Θ0Δ4653Π4-Ο2Ι)
Οι παραπάνω εντολές αν και λακωνικές έχουν έναν υψηλό προϋπολογισμό σε σχέση με τον συνολικό προϋπολογισμό του έργου. Συγκεκριμένα,  τα προσωρινά ακρόβαθρα έχουν όγκους τις τάξεως των 10δων m3 το καθένα. Το μεσόβαθρο έχει ύψος 9 μέτρων περίπου πάχους κατά μέσο όρο 40 cm και μήκος πάνω από 6 m συνολικά. (είναι τρίδυμο).  Φωτογραφίες των προσωρινών βάθρων υπάρχουν  στο φάκελο της έγκρισης (είχαν κατατεθεί και από τον υπογράφοντα). Αν στην καθαίρεση του κάθε δομικού τμήματος ληφθεί υπ΄όψιν το άρθρο 14 της ΑΕΠΟ κατά το οποίο δίδεται η εντολή: «Σε περίπτωση που εντοπισθούν μπάζα, υλικά κατεδάφισης κ.λπ., η διαχείριση τους θα γίνει σύμφωνα με τις διατάξεις της ΚΥΑ 36259/1757/Ε103 (ΦΕΚ 1312/24-08-2011) «Μέτρα, όροι και πρόγραμμα για την εναλλακτική διαχείριση των αποβλήτων από εκσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις (ΑΕΚΚ)»  και άρα αυτά θα πρέπει να ανακυκλωθούν σε αδειοτημένο εργοστάσιο, τότε το κόστος γίνεται εξαψήφιο. 

Συνεχίζοντας για την επικάλυψη με φύτευση της επιφάνειας από εκτοξευόμενο σκυρόδεμα, το κόστος είναι άγνωστο αν κρίνει κανείς από το ότι όταν γινόταν η δημοπράτηση του έργου δεν υπήρχε μελέτη. 

Αυτά θα μπορούσαν να προβλεφθούν με κάποιο άρθρο του προϋπολογισμού  όπου και θα γινόταν κάποια αδρομερής έστω εκτίμηση της δαπάνης. Αυτό δεν έγινε. Ανατρέχοντας στα τεύχη διακήρυξης τα οποία είχαν αναρτηθεί πριν την δημοπρασία και ειδικά στον προϋπολογισμό (ανοίγει link) βλέπει κανείς ότι απουσιάζουν τα περιβαλλοντικά.  

Επειδή με βάση τα όσα προανέφερα ο δήμος Βεροίας δεν συμπεριέλαβε τα περιβαλλοντικά έργα στον συνολικό προϋπολογισμό έχω το δικαίωμα ως πολίτης της Βέροιας να κάνω  μόνον εικασίες. Δηλαδή

·      Ή ο δήμος Βεροίας προτίθεται να κατασκευάσει το ζύγωμα (οι πυλώνες έχουν κατασκευαστεί) , τις κυκλοφοριακές συνδέσεις τον φωτισμό και τα υπόλοιπα κομμάτια λειτουργίας του έργου και να το δώσει σιωπηρά σε κυκλοφορία στέλνοντας στις καλένδες τα περιβαλλοντικά έργα για τα οποία έλαβε μεν εντολή αλλά δεν τα δημοπράτησε. Δηλαδή να παρανομήσει αδιαφορώντας για την εντολή της Υπηρεσίας σας.

·              Ή έχει κρυφές πληροφορίες και προθέσεις τις οποίες δεν ανακοινώνει δημόσια.

·              Ή κάνω κάπου λάθος.

ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ
Όπως κι αν έχει το πράγμα καταγγέλλω την μεθόδευση και ζητώ να αφιερώσετε λίγο από τον χρόνο και την προσοχή σας προκειμένου να πέσει φως σε προβληματισμούς που έχουν αρχίσει να προστίθενται πάνω στους ήδη υπάρχοντες σε σχέση με το μέλλον αυτού του έργου και συνεχίζουν να διαχέονται στην πόλη της Βέροιας. 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Εν τω μεταξύ έμαθα ότι πριν μια δυο βδομάδες οι αρχαιολόγοι βρήκαν κι έναν  σκελετό σε κάτι ανασκαφές εκεί κοντά.  Πόσες ιστορικές περιόδους πρέπει να πάμε πίσω για να δούμε γέφυρα τελικά;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!