Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2017

Γέφυρα Κούσιου: Μια μη απάντηση




Πήρα απάντηση από τον δήμαρχο της πόλης μου στην επιστολή που δημοσίευσα εδώ. Ουσιαστικά διέταξε τον αντιδήμαρχο να με απαντήσει.


  • Η απάντηση ήταν σε δύο σημεία της απογοητευτική. Πρώτον γιατί περιείχε ένα απειλητικό υπαινιγμό στις δύο τελευταίες της σειρές και φυσικά γιατί ήταν κραυγαλέα ανορθόγραφη στην 7η σειρά της.
  • Από εκεί και πέρα ήταν ανακουφιστική ως προς την διαβεβαίωση ότι κανείς δεν έχει δεσμεύσει χρήματα του λογαριασμού του έργου.
  • Ήταν λίγο περίεργη ως προς τον ισχυρισμό ότι τα έργα της στήριξης δεν ήσαν αυθαίρετα παρότι στην σελ 7 της περιβαλλοντικής έγκρισης αναφέρεται επί λέξει «97. Το γεγονός ότι για το έργο, το οποίο είναι εν μέρει κατασκευασμένο, έχει εκδοθεί ΑΕΠΟ πριν την ισχύ του Ν. 4014/11, αλλά δεν υποβλήθηκε στην Υπηρεσία μας εμπρόθεσμο αίτημα για την ανανέωσή της, συνεπώς, σύμφωνα με την 22η  σχετική εγκύκλιο θεωρείται υφιστάμενο έργο στερούμενο περιβαλλοντικών όρων και ως εκ τούτου έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του άρθρου 9 του Ν. 4014/11.» για να συμπληρώσει στην σελίδα 8 «Η παρούσα Α.Ε.Π.Ο. αφορά την περιβαλλοντική αδειοδότηση υφιστάμενου – ημιτελούς οδικού έργου  (γέφυρα),  στερούμενου  περιβαλλοντικών  όρων,  προκειμένου  να  ολοκληρωθεί  η κατασκευή του, καθώς για τη  με αριθμ. πρωτ. 1297(605)/12-4-2002 Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων «Γέφυρα Τριποτάμου στην περιοχή Κτηνιατρείου Βέροιας» του Γ.Γ ΠΚΜ, για την κατασκευή και λειτουργία του εν λόγω έργου, με ισχύ έως τις 31-12-2012, δεν ζητήθηκε από το φορέα του έργου, ήτοι τον Δήμο Βέροιας, έγκαιρα η ανανέωσή της».
  • Και ανησυχητική ως προς τον ισχυρισμό ότι τα «σχετικά τεχνικά θέματα  είναι εις γνώση του μελετητή και του Δήμου» διότι δημιουργεί μια απορία. Στο 8.22 της σελίδας 14 της περιβαλλοντικής εγκρίσεως αναφέρεται: «Να καλυφθούν με φυτεύσεις τα τμήματα των πρανών στα οποία εφαρμόσθηκαν αντιστηρίξεις με αγκύρια και επένδυση από εκτοξευόμενο σκυρόδεμα. Τα τελικά σχέδια των φυτεύσεων να περιληφθούν στην μελέτη διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου του Αρχαίου Τείχους (σχετ. 90)».Τελείωσε λοιπόν η μελέτη από την ΕΦ.Α; Κι αν ναι, γιατί δεν παρουσιάσθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο ως όφειλε; Πήγε κατευθείαν στον μελετητή για σύνταξη μελετών εφαρμογής και εκπόνηση προϋπολογισμού; Πήρε την έγκριση από το Τμήμα περιβάλλοντος όπως οφείλει σύμφωνα με το παρακάτω απόσπασμα της ίδιας εγκρίσεως;  «Επειδή η μελέτη του θέματος αφορά στο έργο κατασκευής γέφυρας που βρίσκεται σε περιοχή που έχει χαρακτηριστεί ως ζώνη ιδιαιτέρου κάλλους με την υπ’ αριθμόν 569/17-2-2003 απόφαση του Υπουργού Μακεδονίας Θράκης, ΦΕΚ 215Δ’/12-03-2003, για οποιαδήποτε παρέμβαση στο χώρο της ζώνης και στα στοιχεία που περιλαμβάνονται σε αυτήν, απαιτείται η έγκριση  της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Πολιτισμού της Γενικής Διεύθυνσης του Υπουργείου Εσωτερικών (π. Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης) (σχετ. 93)».  Θα μάθουμε σύντομα.
  • Επειδή πολλά λέγονται για ένα έργο που θα ξεκινήσει χωρίς εγκεκριμένες μελέτες που διέταξε η περιβαλλοντική ή έστω ότι θα γίνουν όλα τα άλλα και μετά θα αρχίσουν τα περιβαλλοντικά ας δούμε και μια άλλη γωνιά του εγγράφου στη  σελ 13 «3. Από τις πιστώσεις για τη λειτουργία του έργου, να εξασφαλισθούν κατά προτεραιότητα οι απαιτούμενες δαπάνες για έργα προστασίας και αποκατάστασης του περιβάλλοντος». Δηλαδή; Όπως λένε και οι κομμουνιστές, θα μας το δείξει η ζωή.

Μετά απ’αυτά είναι πλέον φανερό γιατί η απειλή. Η υπαινικτική έστω απειλή από αυτούς που δεν απειλούν ποτέ. Αυτούς που κάνουν χωρίς δεύτερη κουβέντα, μηνύσεις, αγωγές ή έστω καταγγελίες στην αστυνομία. Για να προσφεύγουν στον τσαμπουκά σημαίνει ότι αισθάνονται αδύναμοι.




Και η πηγή της αδυναμίας τους είναι ακόμη άγνωστη.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!