Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

Τα τεχνολογικά μας θαύματα.



Χώμα τρώνε και δεν νηστεύουν. Αυτή η παλιά ποντιακή παροιμία μου ήρθε στο μυαλό όταν είδα έναν ανελκυστήρα να προεξέχει σαν οβελίσκος στο τοπίο κάτω από την Εληά. Ως οβελίσκος είχε αρχή, το έδαφος, αλλά δεν είχε τέλος. Φυσικά θα αποκτήσει και τέλος. Είπαμε σουρεαλισμός αλλά στη μικρή μας πόλη όλα έχουν στενά όρια. 







Πάνε μήνες όταν ανακάλυψα πως κάτω από το επίπεδο της Εληάς, ο δήμος είχε κατασκευάσει έναν σκεπαστό ελαφρά κεκλιμένο μηχανικό διάδρομο που τότε τουλάχιστον μου είχε φανεί πως ενώνει το πουθενά με το πουθενά. Φυσικά επρόκειτο για μια προσπάθεια να εξευμενιστεί η κοινή γνώμη σε σχέση με την επιλογή της δημοτικής αρχής να κατασκευάσει υπαίθριο χώρο στάθμευσης κάτω από την οδό Στρατού. Σύμφωνα με την άποψή της κανείς πια δεν θα είχε δικαίωμα να γκρινιάζει για το κακό καιρό ή την έλλειψη φωτισμού στην διαδρομή με τα πόδια από την Στρατού στην Ανοίξεως. 

Τότε είχα κάνει μια ατυχή εκτίμηση του κόστους της μηχανικής ράμπας. Υπερβολική όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων. Κόστισε μόνον 55 χιλ€. 



Σήμερα βλέποντας τον κατακόρυφο διαφανή οβελίσκο δεν θα διακινδυνεύσω εκτίμηση κόστους. Θα προσπαθήσω όμως να καταλάβω την διαδρομή. Παρκάρω στη Στρατού. Περπατώ 50 έως 100 μέτρα και φθάνω στην μηχανική ράμπα μήκους 40 μέτρων. Αφού μεταφερθώ στην άκρη της ράμπας περπατώ άλλα 20 έως 30 μέτρα για να φτάσω στον ανελκυστήρα.  Ανεβαίνω και από εδώ και πέρα ή περπατάω μια κεκλιμένη πεζογέφυρα και φθάνω στο επίπεδο της Ανοίξεως ή κατεβαίνω σε μια στάθμη χαμηλότερη της Ανοίξεως και καλύπτω την υψομετρική διαφορά ανεβαίνοντας σκάλες. 




Το τι μπορεί να συμβεί τη νύχτα ή με βροχή ή άνεμο το αφήνω στην φαντασία του αναγνώστη. Το τι θα κοστίσει η συντήρηση αυτών των δύο τεχνολογικών θαυμάτων της μικρής μας πόλης μπορεί να γίνει γνωστό ρωτώντας κάποιον συντηρητή ανελκυστήρων και ανυψωτικών μέσων. 

Επειδή πολλοί από τους αναγνώστες μπορεί κάλλιστα να ρωτήσουν, τι καλύτερο θα μπορούσε να γίνει, η απάντηση είναι σε μια πρόταση συμπολιτών που κατατέθηκε εδώ και τρία χρόνια στο Δημοτικό Συμβούλιο της Βέροιας και η τότε δήμαρχος μαζί με τον τότε και νυν πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου δεν επέτρεψαν, παρανόμως, να ακουσθεί. ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!