Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Στέλλα



Κατά τον πρωινό μου περίπατο πριν τις 6 είδα και πάλι τη Στέλλα. Κοιμόταν μπροστά από τον περίβολο του Θεολόγου. Πάνω σε ένα πεζούλι πλάτους 40 πόντων. Για μαξιλάρι είχε το κολονάκι του πεζουλιού που προεξείχε καμιά τριανταριά πόντους. Δύσκολη κατάσταση αν σκεφτείς ότι η μικρή Στέλλα  που είναι γύρω στα 25 της ζυγίζει πάνω από  160 κιλά. Αν σ’ αυτούς τους παράγοντες προσθέσεις και τους 5 βαθμούς της ατμοσφαιρικής θερμοκρασίας η κατάσταση είναι σχεδόν μοιραία. 

Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

Πολίτες που συμμετέχουν: Πρόταση για τα αδέσποτα σκυλιά προς το ΔΣ της πόλης

Τον Ιούνιο που μας πέρασε 30 πολίτες της πόλης της Βέροιας καταθέσαμε πρόταση που αφορούσε στη διαχείριση του προβλήματος των αδεσπότων. Έκτοτε συμμετείχαν κάποιοι από εμάς στην 5μελή επιτροπή του Νόμου 4039/12 δούλεψαν συζήτησαν και διαμόρφωσαν ένα νέο κείμενο το οποίο εκθέτουν στην κρίση των αναγνωστών ζητώντας την εποικοδομητική κριτική τους.

Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

Πως έγινε η Εσθονία ηγέτιδα στην τεχνολογία;

Το παρακάτω άρθρο το βρήκα στον Economist και το μετέφρασα γεμάτος ζήλια και πίκρα. Αναφέρεται όπως λέει και ο τίτλος στο κατόρθωμα της Εσθονίας μιάς μικρής χώρας της Βαλτικής 
την ύπαρξη της οποίας πριν 25 χρόνια δεν θέλαμε ούτε καν να γνωρίζουμε. 
Το δημοσιεύω επειδή πιστεύω πως μπορούμε να τα καταφέρουμε. Εξωστρέφεια και νοικοκυριό χρειαζόμαστε.

Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

Reflections

Μερικές φορές το καταευχαριστέσαι. Κι ας μετανιώσεις μετά.
Μιλάω για το πιο αγαπημένο μου twit

Αναδρομές



Λένε πως οι Γάλλοι κάνουν μια επανάσταση και μετά για μια ολόκληρη (ίσως και δύο) γενιές το κουβεντιάζουν και το αναλύουν. Υπάρχουν και τέτοιοι ανθρώπινοι τύποι. Ο φίλος ΓΑ για παράδειγμα υπηρέτησε ως Δημοτικός Σύμβουλος δυόμιση χρόνια και από τότε και φοβάμαι για πολλά χρόνια ακόμη θα ανασκάπτει τη μνήμη του, θα βρίσκει κείμενα και θα κάνει σχολιασμούς. Το τελευταίο κείμενο που μου έστειλε ήταν το απόσπασμα ενός φιλιππικού που εκφώνησε κάποιο στέλεχος του δήμου στις 11 Φεβ 2013. Το κείμενο λοιπόν, και βλέπουμε.

Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

Γέφυρα Κούσιου. Λείπουν σίδερα απ' τις κολώνες;



πατήστε για να μεγαλώσει

Πριν 15 20 μέρες έπεσε στα χέρια μου η έκθεση του εμπειρογνώμονα που προσέλαβε ο δήμος για την αξιολόγηση της γέφυρας Κούσιου. Η αξιολόγηση δεν ήταν παρά μια τοπογραφική αποτύπωση και απόδοση του στερεού των δύο πυλώνων για τους οποίους δεν μάθαμε και τίποτε το καινούργιο. Ξέραμε έτσι κι αλλιώς ότι έχουν (τοπικά πάντα) αποκλίσεις από την κατακορυφότητα της τάξεως των 50 mm.

Η πραμάτεια



Όταν κάποιος σου λέει πως κάπου υπάρχουν 600 δις δολάρια και εσύ το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να πας και να τα πάρεις αυτός είναι παραμυθάς.  Όταν αυτός ο κάποιος σου λέει πως ξέρει το πώς μπορείς να το πράξεις αρκεί να τον ακολουθήσεις τότε αυτός είναι απατεώνας.  Όταν αρκετές χιλιάδες άνθρωποι τον ακούν και τον πιστεύουν τότε αυτό λέγεται μαζική ψύχωση. Όταν αυτοί συγκεντρώνονται και στο τέλος της συγκέντρωσης πατάνε και μια προσευχή τότε είμαστε στα πρόθυρα της μαζικής υστερίας.

Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015

Τα κίνητρα της τσιμεντοποίησης (Τριπόταμος Βέροιας)



Η σθεναρή στάση των δημοτικών αρχόντων σε σχέση με την τσιμεντοποίηση του Τριποτάμου ήταν για μένα σχεδόν ακατανόητη. Οι άνθρωποι θέλουν σώνει και καλά, επιχώματα, τοίχους από μπετό και ζαρζανέτια. Θέλουν μπετονοποίηση. Προσπαθούσα να βρω τα κίνητρα αυτής της σπουδής αλλά και της εμμονικής, σχεδόν, πρόθεσης  των αρμόδιων δημοτικών αρχόντων. να γίνουν δυσάρεστοι. Μιας στάσης που πολύ σπάνια βλέπουμε να παίρνουν άτομα που διαχειρίζονται δημόσιες υποθέσεις.

Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015

Τσιμενταύλακας



 
Ανέκαθεν πίστευα και υποστήριζα δημόσια πως κάθε εξωραϊστική επέμβαση στην κοίτη του Τριποτάμου ενέχει τον κίνδυνο της μετατροπής του σε μια εύκολα προσβάλαμε και ταυτόχρονα εντελώς αφύλακτη περιοχή. Δηλαδή σε ένα μακρόστενο χώρο χρήσης και εμπορίας απαγορευμένων ουσιών με πολλαπλές διαδρομές διαφυγής. 

Τα πράγματα όμως ποτέ δεν είναι τόσο άσκημα όσο γίνεται. Είναι πάντα χειρότερα.

Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015

H ΟΜΙΛΙΑ ΜΟΥ (Thanos Tzimeros) ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ


Right Honourable Members of the British Parliament, dear all!
I thank you for the invitation and for granting me the opportunity to analyze the causes that have driven my country, a country which in the past inspired poets and philosophers, to inspire today only cartoonists and presenters of satirical shows.