Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Ιδεολογία και σχεδιασμός στα 1920

Το σχέδιο πόλης της Βέροιας των Έρτσου και Μακρυδήμα
  από τον Δημήτρη Μάρτο στο archaeology and arts
Το σχέδιο των μηχανικών Ν. Έρτσου και Σ. Μακρυδήμα αναρτήθηκε στο Δημαρχείο της Βέροιας τον Ιανουάριο του 1925. Αποτέλεσε σημαντική τομή στην ιστορική εξέλιξη της πόλης, αφού ανέτρεψε θεμελιακά την παλαιά πολεοδομική και κοινωνική της δομή. Παρ’ όλα αυτά, αντιμετωπίστηκε μάλλον απαξιωτικά από τους μετέπειτα μελετητές.

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Γέφυρα Κούσιου: Η εχεμύθια των επιθεωρητών Δ. Έργων



Χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο ακούστηκαν κάποια μισόλογα για κάποιους επιθεωρητές Δημόσιων έργων που ήρθαν και έψαξαν τα της Γέφυρας Κούσιου και τα βρήκαν όλα σωστά. Σύμφωνα μάλιστα με την κυρία δήμαρχο αν μαθευτεί το πόρισμα κάποιοι εκτός Υπηρεσίας «θα μείνουν άνεργοι»

Άνω Κάτω Σέλι: Απαντήσεις



Στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο και ενώ οι κομμουνιστές δημοτικοί σύμβουλοι είχαν την τιμητική τους. Δήμαρχος και Αντιδήμαρχος Τεχνικών δεν μπόρεσαν να κρύψουν την αμηχανία τους. 

Τι ήθελαν να μας πούν;

Μετά την εικονική εκπαραθύρωση των ακαδημαϊκών που έφερε η κυρία Δήμαρχος να μιλήσουν στο Δημοτικό Συμβούλιο μου μένει μια απορία: Τι ήθελαν να μας πούνε αυτοί οι άνθρωποι; Ποια τελικά ήταν η πρότασή τους; Ήταν πρόσχημα ή κάτι θετικό αυτό που εκόμιζαν;
Χθες η ψυχολογία της μάζας είχε πεδίο δόξης λαμπρόν στο ΔΣ. Η απόφαση δεν ήταν ούτε καλή ούτε κακή. Ήταν απλά τυχαία. Ότι χειρότερο.

Γέφυρα Κούσιου: Η ...Νομιμοφροσύνη του Αντιδήμαρχου (Ενημέρωση)



Μέσα στον ζόφο που ανέδιδε η συζήτηση για την γέφυρα Κούσιου, χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου εκτός των άλλων η κ. Δήμαρχος  ισχυρίστηκε ότι οι επιθεωρητές Δημόσιων Έργων της έδωσαν συγχαρητήρια για τον τρόπο χειρισμού της υποθέσεως, ακούστηκε και κάτι πολύ ενδιαφέρον. Μια ερώτηση της ΛΑΣ. Της παράταξης που  στηρίζεται από το ΚΚΕ.

Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Η σύμβαση για τις επιμετρήσεις στο Άνω κάτω Σέλι (ενημέρωση 01 04 13)



Τελικά πήρα στα χέρια μου το συμφωνητικό Δήμου-μελετητή που αφορά στις επιμετρήσεις του έργου οδική σύνδεση  Άνω Κάτω Σελίου.  Ας το λεπτολογήσουμε.

Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

Γέφυρα Κούσιου:: Καιρός γιά απαντήσεις



Ήρθε στα χέρια μου η εισήγηση της επιτροπής «εξακρίβωσης κόστους με σκοπό τον υπολογισμό και της δαπάνης της νέας μορφής ξυλοτύπων  και της απομείωσής της σε σχέση με την δαπάνη των συμβατικών ολοκληρωμάτων». Υπενθυμίζεται ότι η επιτροπή αυτή συγκροτήθηκε με διαταγή του Αντιδημάρχου τεχνικών Βεροίας και υλοποίησε απόφαση του Γενικού Γραμματέα της αποκεντρωμένης Μακεδονίας Θράκης  που πάρθηκε την 13-09-12.  Η εισήγηση αυτή είναι ενσωματωμένη στο 5ο Ανακεφαλαιωτικό Πίνακα Εργασιών (ΑΠΕ) τον οποίο θα κληθεί να ψηφίσει το Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης  27 Μαρ 13.

Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Κυριακάτικη χαλάρωση

Ο φίλος Γαβριήλ κερνάει χαμόγελο. Όποιος θέλει παίρνει.

Τα υπόλοιπα φωτογραφικά δείγματα.

Αυτά είναι τα υπόλοιπα δείγματα φωτογραφιών που υποσχέθηκα.

Είναι χρόνια η κατάσταση σε αυτά τα σημεία.
Στην περίπτωση του Σ/Μ ξεκίνησε πριν 2-3 μήνες αλλά θα γίνει... χρόνια.
Μάλιστα υπάρχει η ίδια τακτική καταπάτησης του πεζοδρομίου ενώ κάλλιστα θα μπορούσε να υπάρχει εσοχή... στον χώρο του καταστήματος.

Το παγκάκι ρε παιδιά.

Πόσες φορές πρέπει να το δείξω ξάπλα το παγκάκι, την αγανάκτησή μου μέσα!

Άνω κάτω Σέλι: ...Σαρακοστιανή νηστεία



Τελικά απ’ ότι μαθαίνουμε το έκανε. Βάφτισε το κρέας ψάρι και το έριξε στην κραιπάλη σαρακοστιάτικα. Ναι μετά την ακύρωση της 88/2013 με βάση την οποία το δημοτικό συμβούλιο της πόλης αποφάσιζε να αναθέσει επιμετρητική μελέτη χωρίς Νόμιμη διαδικασία,  η κυρία Δήμαρχος (ή ο Αντιδήμαρχος ακόμη δεν είναι γνωστό ποιός) ανέθεσε με δική της (του) υπογραφή την μελέτη σε Μελετητικό γραφείο της Θεσσαλονίκης. 

Ας ξαναδούμε τους Νόμους από την αρχή. Αναγνωρίζεται ότι κατάντησε βαρετό αλλά τι να κάνουμε, οι άνθρωποι έχουν αποδειχθεί χωρίς φαντασία.

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Απελευθέρωση πεζοδρομίων, οδοστρώματος, πάρκων


Με την  ευκαιρία της αναμόφρωσης μικρού μέρους της πόλης μέσω της Αστικής Ανάπλασης η οποία ομολογουμένως υποβάθμισε όλες τις υπόλοιπες περιοχές,  υποβαθμισμένες... και μη, καθώς φάνηκαν τα προβλήματά τους ενώ φορτώθηκαν...

ΜΟΙΚΟΝΟΣ

Ορθογραφημένο είναι
http://taskoupidia.blogspot.gr/2013/03/blog-post_21.html

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Νοικοκύρηδες!

Ακριβώς νοικοκύρηδες.

Νταντάδες…


Μου ρίχτηκαν. Είπα λέει κακά πράγματα για τον αφοσιωμένο Αντιδήμαρχο Καθαριότητας που καθαρίζει μόλις του το ζητήσουν. Λογικό.  Ο αντιδήμαρχος απεδείχθη καλή γκουβερνάντα.  Όλοι οι ενήλικες έχουν ένα συναισθηματικό δέσιμο με την νταντά τους. Μέχρι να ενηλικιωθούν πραγματικά.

Ας δούμε λοιπόν το θέμα με τα μάτια ενός ενηλίκου παραθέτοντας μερικά γεγονότα.

Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Δρόμος άνω κάτω Σέλι: Η ακύρωση



Πριν κάμποσες μέρες δημοσιεύθηκε η ένσταση του Δημοτικούσύμβουλου Γιάννη Αγγέλογλου εναντίον της ανάθεσης έργου επιμετρητικής μελέτης για το έργο οδικής σύνδεσης Ανω και κάτω Σελίου. Τελικά η ένσταση δεν είχε καμιά τύχη.

ΔΟΕ: Η αξιολόγηση αποδομεί το δημόσιο σχολείο

Αντιγράφω από την Ναυτεμπορική
Tην κατηγορηματική αντίθεσή της στη διαδικασία αξιολόγησης των εκπαιδευτικών επαναλαμβάνει η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ), με αφορμή τη διοργάνωση από το υπουργείο Παιδείας επιμορφωτικών σεμιναρίων για τους διευθυντές των σχολείων.

Μηδενίσαμε;

Ακούω συχνά λόγια περί επανεκκίνησης της οικονομίας. Ακούω μηδενίσαμε, ακούω ανάπτυξη ακούω κι ένα σωρό άλλα. Η αλήθεια είναι ότι όλα ακούγονται ενθαρρυντικά όπως περίπου εμψυχωτικά ακούγονται τα λόγια ναυαγών προς ναυαγούς. Εδώ και τρία χρόνια δεν κάναμε και τίποτε για να σηκώσουμε κεφάλι. Ξέραμε τι μας έφταιγε αλλά δυστυχώς η αδράνειά η δειλία και η ραθυμία μας μας οδήγησαν και συνεχίζουν να μας οδηγούν στην καταστροφή.

Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Aνάκληση επτά προϊόντων λόγω ανίχνευσης κρέατος αλόγου

Στην αρχή είπα δεν θα το βάλω. Αλλά μετά σκέφτηκα, δεν πάει στο διάολο, μήπως εγώ έκανα την νοθεία να ντρέπομαι;

Ανάκληση επτά προϊόντων λόγω ανίχνευσης κρέατος αλόγου

Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΒΑΣΙΚΟΣ ΠΥΛΩΝΑΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΟΥΡΝΟΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ



Το θέμα του Περιφερειακού Πλαισίου για το Χωροταξικό Σχεδιασμό και την Αειφόρο Ανάπτυξη συζητήθηκε στο περιφερειακό συμβούλιο της 14ης Μαρτίου. Μια συζήτηση προκειμένου να δοθούν οι κατευθύνσεις για τον επαναπροσδιορισμό του ρόλου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε διεθνές αλλά και σε εθνικό επίπεδο, για την ανασυγκρότηση του παραγωγικού της ιστού, για τη ρύθμιση προβλημάτων του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, για την ενίσχυση της εσωτερικής συνοχής της περιφέρειας, με την ισόρροπη ανάπτυξη όλων των περιφερειακών της ενοτήτων. 

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

Ο αξιέπαινος αντιδήμαρχος και οι καχύποπτοι συλλογισμοί του πολίτη



Αν ήμουν ένας καλοπροαίρετος υπήκοος αυτό το κείμενο θα ήταν μια ειλικρινής ευχαριστία προς τον σημερινό Αντιδήμαρχο επί της καθαριότητας. Ο κύριος Βασίλης Παπαδόπουλος επιδεικνύοντας ένα ευγενές και άμεσο ενδιαφέρον φρόντισε για την καθαριότητα των οχθών του Τριποτάμου στο ύψος του Κομνηνίου. Είμαι όμως ένας καχύποπτος πολίτης. Ως τέτοιος προσπάθησα να βγάλω συμπεράσματα και να δω το γεγονός σε προοπτική.  Ανακαλώντας  γεγονότα των τελευταίων πέντε εβδομάδων είδα πως δουλεύει η μηχανή που λέγεται Ελληνικό πολιτικό σύστημα, σε μια ενδεικτική μικρογραφία.

Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Κανείς δεν περισσεύει



Σε προηγούμενη ανάρτηση έδωσα την άποψή μου για τους συναδέλφους μου δημόσιους υπαλλήλους που πρέπει να αφήσουν την θέση τους μέχρι να αποδείξουν ότι δεν έχουν υποπέσει στα παραπτώματα για τα οποία κατηγορούνται. Το κείμενο γράφτηκε σαν αντίδραση σε άποψη του ΤΕΕ,  που διατυπώθηκε με γραπτή ανακοίνωση της Διοικούσας επιτροπής του.
Το ερώτημα όμως που αναδύεται είναι γιατί οι συνάδελφοι της διοικούσας του ΤΕΕ διάλεξαν να υπερασπιστούν απόψεις  που καταρρίπτονται από την καθημερινότητά .

Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Τα βαρίδιά μας και η "αθλιότητα της αυτοδίκαιης αργίας στο δημόσιο"


Σήμερα μου ήρθε μέσω e-mail η ηλεκτρονική έκδοση του ενημερωτικού δελτίου του ΤΕΕ. Ενός δελτίου που χρειάστηκε να φτωχύνουμε για να σκεφτούμε ότι δεν αξίζει τον κόπο να τυπώνουμε. Τρεις από τις επτά σελίδες του (+μία εξώφυλλο), Αναφέρονταν στο καθεστώς ελέγχου των δημόσιων Υπαλλήλων Μηχανικών. Είχαν αφιερωθεί στο θέμα δυό τρία άρθρα αλλά το κυρίως κείμενο ήταν η ανακοίνωση της Διοικούσας επιτροπής του ΤΕΕ.

Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Δεν θα ήθελα να ζω εκεί. Ή μήπως...

Η επόμενη μέρα μιας ανεξαρτητοποίησης (ενημέρωση)



Πριν δυο τρεις μέρες έγραφα απαντώντας σε σχόλιο ότι η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού. Χθες οι άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ κατάφεραν να κάνουν το ανέφικτο. Να διώξουν τον άνθρωπο που ήταν ο σύμβουλός τους από την παράταξη, (τον ανάγκασαν πρακτικά σε ανεξαρτητοποίηση) και να φθάσουν να παρακαλάνε την δημοτική αρχή να τους δίνει τον λόγο που και που. Τέλεια ξεφτίλα δηλαδή. 

Ανεξαρτητοποίηση του Ιωάννη Θαλή Αγγέλογλου Δημοτικού Συμβούλου


Στο δημοτικό συμβούλιο της 11 Μαρ 13 ο ΓΑ ανεξαρτοποιήθηκε με επιστολή προς τον πρόεδρο που έλεγε τα εξής:

           Σας γνωστοποιώ ότι ανεξαρτητοποιούμαι ως δημοτικός σύμβουλος σύμφωνα με το άρθρο 66, παρ.4, του Ν. 3852/2010 και από σήμερα δεν θα ανήκω στην παράταξη με την ονομασία «Ενεργοί Πολίτες για το Δήμο της Βέροιας». Αιτιολογώ την απόφασή μου αυτή, ως εξής:

Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Η επιστροφή του διαλόγου.



Ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Δημήτρης Μούρνος μου έστειλε πρόταση που καταθέτει ο συνδυασμός του για συζήτηση πάνω στο θέμα της εξόρυξης του χρυσού.στη Χαλκιδική. Μου έκανε εντύπωση το πόσο καθυστερημένα ξεκινά μια συζήτηση. Όπως και να έχει το πράγμα ήρθε η ώρα να παραμερίσουμε τις κραυγές και να δούμε το πρόβλημα. «Να επανέλθουμε» όπως άρεζε στο Ραυμόν Αρόν να λέει «στα καθημερινά μας καθήκοντα».

Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

Τριώδιο...



Πρώτη φορά περιμένω με τόση λαχτάρα την καταλαγή της Σαρακοστής.

Είναι που την βδομάδα που πέρασε επικράτησε η αίσθηση πως σε τοπικό επίπεδο τα πράγματα όσο πάνε και αγριεύουν. Η Δημοτική αρχή μεθοδεύει υποθέσεις που της έβγαιναν πριν μερικά χρόνια άνετα. Σήμερα αντιμετωπίζει αντιστάσεις ανθρώπων που δεν το βάζουν εύκολα κάτω. Πανικοβάλλεται και γίνεται επικίνδυνη. 

Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

Ευκαιρία για ραθυμία


Ήταν μια δύσκολη βδομάδα. Εντάσεις, διαπληκτισμοί, ένα χαστούκι σε δημόσιο χώρο, μια λίβελος με 31 υπογραφές, μια κλήση σε απολογία, μια προσφυγή και μια απειλή. Τώρα όμως είναι Σάββατο και χαλαρώνουμε.
Πήρα  μεσοβδόμαδα ένα μήνυμα από τον φίλο Γιάννη Α. όπου περιγραφόταν η περίεργη συμπεριφορά ενός «κοπαδιού» από κάμπιες. Το μήνυμα είχε και φωτογραφίες. Το δημοσιεύω.
Ζωολογία λοιπόν.

Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Δρόμος άνω κάτω Σέλι: Η προσφυγή για τις επιμετρήσεις




Χθες και προχθές (μέσα σε διάστημα λιγότερο από 48 ώρες) ο φίλος Γιάννης Αγγέλογλου αντιμετώπισε τρεις φουρτούνες. Η πρώτη ήταν ένα γερό χαστούκι από τον ειδικό σύμβουλο της δημάρχου της Βέροιας μέσα στο γραφείο της και ενώπιον κόσμου, η δεύτερη ένα κείμενο με 31 υπογραφές από τον συνδυασμό του τους Ενεργούς Πολίτες που τον καλούσε να παραιτηθεί από Δημοτικό σύμβουλος ή να τους παρατήσει και η τρίτη μια κλίση για ένορκο διοικητική εξέταση στη δουλειά του στο ΙΚΑ Βεροίας.  Δεν ξέρω πόση σχέση είχαν όλα αυτά με την προσφυγή που κατέθεσε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση σήμερα (07 03 13) και με την οποία ζητά να ακυρωθεί η απόφαση 537/2013 του Δημοτικού Συμβουλίου της Βέροιας. Ας δούμε την προσφυγή

Παραποτάμια λαθρο-βίωση.



Τα παρακάτω μου τα έστειλε με e-mailκαλός μου φίλος. Και τις φωτγραφίες
Το χθεσινό εύρημα πέραν του ότι κλάπηκε από τον πρώην Δήμο Απ.Παύλου, είναι παράνομο αλιευτικό εργαλείο καθώς στα εσωτερικά ύδατα επιτρέπεται από ερασιτέχνες μόνο η χρήση αγκιστρωτών εργαλείων.

Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Πανιικούλα... (ενημέρωση)

Αντιγράφω από την zougla,gr http://www.zougla.gr/greece/article/xastouki-di-asimanton-aformin

Μποφόρια...

Έφτασε στο mail μου το συνημμένο κείμενο με μιά σειρά από σχόλια πριν από αυτό. Είναι προφανές ότι ταξίδεψε σε πολλά mail boxes πριν το πάρω εγώ. Το αναδημοσιεύω ανεπιφύλακτα, αναλαμβάνοντας το ρίσκο να θεωρηθώ και εγώ ένας από τους κακιασμένους γρουσούζιδες μιας χαρούμενης γιορτής.



Οι διατάξεις για τα δεσποζόμενα ζώα.


Λέγεται ότι από τους πληθυσμούς των αδεσπότων το 20% είναι άμεσα εγκαταλειμμένα ζώα. Τα υπόλοιπα είναι απόγονοι εγκαταλειμμένων. Έτσι ο Νομοθέτης όρισε σκληρούς κανόνες για την διατήρησή αλλά και την απόρριψή τους προκειμένου να κάνει σαφές ότι το ζώο είναι έμψυχο και αξίζει αντίστοιχης μεταχείρισης.

Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις των διατάξεων για τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα.

Εκτέθηκε για διαβούλευση η διάταξη "Άρθρο 54α: Τροποποίηση του ν. 4039/2012 «Για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό» (Α΄15)"
Συγκεκριμένα αλλάει ο ορισμος του επικίνδυνου ζώου.
Η διαβούλευση έκλεισε την 11 Φεβ 13.(Δηλαδή νμέχρι τότε μπορούσε κανείς να δώσει την άποψή του). Έχει ενδιαφέρον να δεί κανείς τις απόψεις των πολιτών.
Το link εδώ
Δεν γνωρίζω αν στάλθηκε για ψήφιση.

Ποδηλατικές διαδρομές στη Ράχη Βέροιας.

Η Ράχη Βέροιας διαθέτει ως γνωστόν εξαίρετα γήπεδα τέννις, μπάσκετ, ποδοσφαίρου, βόλλευ και χάντμπωλ.
Διαθέτει και πολύ ωραίες περιπατητικές διαδρομές.
Για όσους όμως θέλουν το κάτι παραπάνω διαθέτει επίσης πάρα πολλές και ασφαλείς ποδηλατικές διαδρομές!


Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

Αλλού τα καταφέρνουν καλύτερα. (το παράδειγμα των Χανίων)



Αναρωτιέμαι αν η λύση είναι δύσκολη ή απλά πανεύκολη. Ούτε το ένα ούτε το άλλο. Απαιτεί απλές κινήσεις με συνέχεια και συνέπεια. Οι κάτοικοι των Χανίων για παράδειγμα ξεκίνησαν από την πηγή του προβλήματος: Όχι τα αδέσποτα που είναι η κατάληξη αλλά την πηγή του κακού: Τα δεσποζόμενα και τους ανεύθυνους ή αδύναμους «δεσπότες» τους. Έκαναν μια ενημερωτική εκδήλωση όπου εξηγούσαν πράγματα τα οποία όλοι λίγο πολύ τα ήξεραν αλλά ήθελαν να τους τα πουν:

Προδιαγραφές κυνοκομείου



Ανασκαλεύοντας στα χαρτιά και την μνήμη μου είδα πως το μακρινό 2000 είχα εκπονήσει φιλικά μια έκθεση κοστολόγησης των εργασιών που είχαν γίνει για το κυνοκομείο της πόλης. Τότε, απ’ ότι θυμάμαι, ο Δήμαρχος την Βέροιας με μήνυσε γιατί κατά την άποψή του πάντα έλεγα ψέματα. Η δίκη δεν έγινε ποτέ και η υπόθεση παραγράφτηκε. Πριν λίγο σχετικά καιρό έμαθα ότι οι εργασίες εκείνες ποτέ δεν αδειοδοτήθηκαν. Η δικαιολογία μάλιστα ήταν ότι εν τω μεταξύ άλλαξαν οι προδιαγραφές των κυνοκομείων και γι’ αυτό δεν μπόρεσε να παρθεί η απαραίτητη έγκριση. 

Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Το πρόβλημα των αδεσπότων (Μικρή συνεισφορά)



Εδώ και μια βδομάδα προσπαθώ να ανοίξω μια κουβέντα μέσω αυτού του blog για τα αδέσποτα σκυλιά στην πόλη μου. Η συγκομιδή ήταν πολύ φτωχή. Ένα σχόλιο μόνον. Αυτή η άρνηση των συμπολιτών μου να συζητήσουν πάνω στο θέμα με έβαλε σε σκέψεις. Την απάντηση την βρήκα μέσα μου:  Γιατί είναι ιδιαίτερα διλημματική.